De 10 kilometer van Sven en zijn Emotionele Intelligentie

De 10 kilometer van Sven en zijn Emotionele Intelligentie

Het regende gouden plakken. De eerste dagen van het Olympisch Schaatstoernooi in Pyeongchang. Het hield niet op. En elk nieuwe goud streed weer mee om de ‘dit-is-de-mooiste’ plek. Maar de gouden plak die het meest werd verwacht, de gouden plak die het meest werd gewild, de gouden plak waar het meest vanaf hing… Die bleef in de lucht hangen, als een pikdonkere wolk.

We hebben het vaker gehad over Emotionele Intelligentie in sport. In hoeverre heeft EQ of Emotionele Intelligentie invloed op sportprestaties?

Hoeveel precies is in een wedstrijd natuurlijk niet te zeggen. Het wel of niet winnen van goud is afhankelijk van veel factoren. Maar dat Emotionele Intelligentie een grote rol speelt in het wel of niet succesvol zijn in sport is evident.

Wat is Emotionele Intelligentie?

Bij het vaststellen van Emotionele Intelligentie wordt gekeken naar 5 domeinen.

De eerste drie domeinen hebben vooral betrekking op het zelf:

  • Zelfbewustzijn
  • Zelfregulatie
  • Zelfmotivatie

De andere domeinen gaan vooral over Emotionele Intelligentie richting de ander:

  • Empathie
  • Sociale Vaardigheden

Emotionele Intelligentie in het schaatsen

Bij het bereiken van bijzondere sportprestaties speelt Emotionele Intelligentie een grote rol. Denk maar eens aan Zelfmotivatie. Bij Sven Kramer ligt de basis voor het winnen van bijna alles wat er te winnen valt (behalve die allerbelangrijkste), in de anonieme, eindeloze trainingsarbeid. Op de fiets, in het krachthonk, op de ijsbaan. Tijdens de zomer, als de mussen van het dak vallen, en wij bijna vergeten zijn dat het slootje waarin we dobberen over een tijdje weer bevroren is, legt Sven Kramer de basis voor zijn volgende schaatswinter. Waarin hij net als al die voorgaande winters de aller-, allerbeste wil zijn.

Ook Zelfbewustzijn is onmisbaar. Denk maar aan de schade die Jorien ter Mors en Ireen Wüst ooit opliepen doordat ze overreached of overbelast raakten. Ze voelden niet goed genoeg aan wat hun lichaam aankon. Toen ze dat wel weer deden, wisten ze precies wat ze in zich hadden. En hoe ze dat er op het beslissende moment uit moesten halen.

Of wat dacht je van Sociale Vaardigheden. Hoewel schaatsen in de meeste gevallen een individuele sport is, kunnen trainingsmaatjes het verschil maken. Denk maar aan de gouden Esmee Visser, die geen moment onbenut laat om ‘de jongens’ te bedanken, die haar in hun dagelijkse trainingen meenemen in het rijden van 31ers (rondjes van 31 seconden).

Emotionele Intelligentie kan dus hét verschil maken in het wel of niet behalen van succes.

Emotionele Intelligentie bij Sven

Maar toch nog even terug naar Die Ene Gouden Medaille. De meest vurig begeerde gouden medaille ooit. De gouden medaille die nooit kwam. Alles werd ervoor opzij gezet, 4 jaar lang. En toch hing deze op het moment suprême om de nek van een ander. Wat ging er mis? Er zijn al heel wat bespiegelingen losgelaten op de verloren 10 km van Sven Kramer.

Als je het mij vraagt, heeft Zelfregulatie een grote rol gespeeld. Of eigenlijk, het ontbreken daarvan op het moment dat het ‘t hardst nodig was. De druk was al immens. En toen de twee mannen vóór hem allebei geweldige rondetijden neerzetten, kroop de paniek in zijn hoofd. Die uitte zich in rommelen met de schaats. Rennen over het middenterrein. Heen en weer de trap op. En zelfs bij de start was hij niet geconcentreerd, maar keek hij om zich heen. Hij had ze kunnen pakken. Want als iemand onder de twee gereden toptijden had kunnen rijden, was het Sven Kramer wel.

Begrijp me niet verkeerd. Ik denk dat Sven Kramer hoog Emotioneel Intelligent is. (En er zijn er nog wel wat superlatieven op hem los te laten.) Toch kun je zelfs met een hoog EQ op bepaalde domeinen van Emotionele Intelligentie valkuilen hebben. Vooral op de momenten dat het er echt om gaat.

Wat kun je daar zelf aan doen? Kun je je Emotionele Intelligentie trainen of ontwikkelen? Hoe kun je juist op de momenten dat het er echt om gaat Emotioneel Intelligent zijn en pieken? De instrumenten van TTI Success Insights helpen je inzicht te krijgen in jouw Emotionele Intelligentie. Wil je leren de Emotionele Intelligentie van je medewerkers of coachees in kaart te brengen? Laat je dan nu certificeren voor de EQ analyse van TTI Success Insights. 

Over de schrijver
Rieke is Customer Care Professional bij TTI Success Insights Benelux. Omdat een carrière voor haar niet zaligmakend is, kiest zij voor een leven waarin zij betaald werk kan combineren met zich onbetaald inzetten voor de medemens. Op kantoor is Rieke blij wanneer de klant blij is. Een van haar andere passies is creatief schrijven. Daarom is ze een van de gewaardeerde bloggers bij TTI Success Insights Benelux.
Erik Haans
Door

Erik Haans

op 26 Feb 2018

Hmmm, weet niet of ik het er helemaal mee eens ben: "Die uitte zich in rommelen met de schaats. Rennen over het middenterrein. Heen en weer de trap op." Dat aandraaien van de schaatsen doet ie echt altijd! Is gewoon zijn zekerheidsroutine. Net als nog even naar de wc gaan, ook al hoef je niet echt, toch ff de trap af en gaan. Nu viel het alleen extra op door de immense druk en focus van de camera/kijkers/NOS/en iedereen die naar Sven ging kijken. En alle commentatoren die dit noemden Geloof niet dat Sven dit liegt om het goed te praten, het kwam langs in een interview na de wedstrijd of in de studio. Kan alleen fragmentje niet meer vinden ?

Rieke Geerlings
Door

Rieke Geerlings

op 26 Feb 2018

Hoi Erik, Wat leuk, bedankt voor je reactie! Misschien vielen zijn normale zekerheidsroutines mij inderdaad voor het eerst op door de ontelbare camera’s die er op hem gericht waren vlak voor zijn start. :) Waarom ik dacht dat hij fysiek/technisch gezien wel onder de tijd van Ted Jan Bloemen had kunnen rijden is dat hij vorig jaar op het WK op dezelfde ijsbaan onder deze tijd uitkwam. Zelf zegt hij na bijna elke race dat hij ‘verdedigend’ heeft gereden. Hij hoeft bijna nooit helemaal voluit te gaan. Of ‘aanvallend’ te rijden, het allerbeste uit zichzelf te halen, of zelfs boven zichzelf uit te stijgen. Dat moest nu wel. Door de sterke uitdagers, maar ook omdat hij wist dat hij technisch iets minder was dan vorig jaar. En dat lukte hem helaas niet. Ik denk dat de druk ermee te maken kan hebben, maar ben er niet dogmatisch over hoor. :)

Eline Ruinemans
Door

Eline Ruinemans

op 03 Mar 2018

Dag Rieke, ik lees net je blog over de 10 km. Het inspireert me om mijn gastblog de week ervoor met je te delen over de toewijding en hiermee wellicht het EQ van Ted-Jan Bloemen op de 5K. https://www.actonvirtues.nl/toewijding/ Benieuwd naar je reactie. Met hartelijke groet, Eline

Rieke Geerlings
Door

Rieke Geerlings

op 05 Mar 2018

Hoi Eline, wat leuk dat je over Ted-Jan Bloemen hebt geschreven. Ja, hij is natuurlijk ook een prachtig voorbeeld van Zelfmotivatie en toewijding aan wat hij doet. Wat ik bij hem extra interessant vind, is dat hij laat zien dat Zelfmotivatie soms per context kan verschillen. In Nederland lukte het hem niet altijd om volledig als topsporter te leven. Omdat te veel competitie voor hem demotiverend werkte. In Canada gedijt hij bij rust en vertrouwen, en kan zo het allerbeste uit zichzelf halen. Maar dat kan je ook zoeken in de combinatie van EQ met zijn Gedrag en Drijfveren. Mooie deugd trouwens, toewijding. :)

Reactie plaatsen