12 Driving Forces; van concept tot nuttig drijfvereninstrument

12 Driving Forces; van concept tot nuttig drijfvereninstrument

24 uur met… de 12 Driving Forces; 

Zondagavond 23.00 uur: denkend aan het feedbackgesprek over Drijfveren

Ik loop rusteloos rond door de woonkamer. De rest van mijn gezin is al naar bed, maar ik… ik had die ristretto na 20.00 uur niet meer moeten drinken! En dat terwijl ik de volgende dag extra fris op het werk moet zijn, omdat ik mijn eerste feedbackgesprek 12 Driving Forces ga voeren. Of is dát juist hetgeen mij wakker houdt, in plaats van de koffie? Toch weer spannend zo’n eerste gesprek.

Na de laatste voorbereidingen getroffen te hebben, besluit ik om maar wat te gaan zappen. Mijn aandacht wordt getrokken door het programma “How it’s made”. Het ging over de Lamborgini Huracán, mijn favoriete Supercar. Gefascineerd zat ik te kijken hoe een aantal potloodstreken, via een conceptcar en veel testen, uiteindelijk leidde tot de productie van deze prachtige auto.

Tijdens het kijken besefte ik opeens dat team TTI SI Benelux met de introductie van 12 Driving Forces een soortgelijk proces heeft meegemaakt. Het begon bij een idee, een concept, dat daarna gereed moest worden gemaakt voor gebruik. Dat betekent inlezen, tijdlijn uitzetten, vertalen, redigeren, testen. En de uiteindelijke vraag is: doet het product in de praktijk wat het moet doen? Voldoet het aan de verwachtingen?

Maandagochtend 09.00 uur: denkend aan het feedbackgesprek over Drijfveren

Dan is het zover, de testrit is geweest. Nu eens zien of deze tool standhoudt in een gesprek.

De handdruk, niet te ferm, niet te zacht. “Kopje koffie?”, “Nee, water is prima.” Even schiet het door mijn hoofd om de gesprekslijn aan te passen, maar ik begin toch maar met een algemene inleiding: wat zijn Driving Forces? Hoe is TTI SI van 6 drijfveren tot 12 Driving Forces gekomen? Daarna een bespreking van de Algemene Kenmerken uit de Analyse.

Mijn respondent knikt af en toe en er klinkt een uh huh, maar begrijpt ze het echt? Leg ik het wel goed uit? Van de Totaalgrafiek spring ik naar het Top 4 cluster (dat zijn de Driving Forces die je echt tot actie bewegen, waar je blij van wordt, die invloed hebben op je handelingen en beslissingen). Even een kleine hapering bij de uitleg over de Driving Force ‘Ondersteunend’… gewoon verder gaan Henry! En dan zit het grootste deel van mijn werk erop; nu moet zij praten, hoop ik…

Ik stel de vraag: ”van wat voor soort taken in je huidige functie krijg je energie?”, en daarna de vraag: “zie je een link naar jouw Top 4?” Toen kwamen de verlossende woorden: “oh… nu snap ik het!” Het kwartje viel, de lichten gingen aan, er volgde een open, inspirerend, nuttig en opbouwend gesprek.

Ze zei letterlijk:

“Nooit zo bij stil gestaan wat mij nu echt drijft. Als je het hoort, denk je: ja dat klopt wel. Maar daarvan ben je je zonder zo’n gesprek niet zomaar bewust. Nu begrijp ik veel beter waarom ik sommige dingen doe zoals ik ze doe.”

En wat vond je van het instrument?

“Dat het behoorlijk diepgaand is: niet zomaar een lullig testje. Dat ik ervan onder de indruk ben hoe goed zo’n test en gesprek jouw persoonlijkheid (voor een deel) beschrijft. Je krijgt echt zelfinzicht, en dat kan je gebruiken in je werk en privé.”

Moe maar voldaan; het is gelukt! Het concept is na testen en gebruik geschikt bevonden en leidt nu al tot tevreden klanten. De 12 Driving Forces Analyse biedt de respondent het zelfinzicht dat nodig is om tot verdere persoonlijke ontwikkeling te komen. De mooiste reactie vond ik het antwoord op de vraag: wat is je grootste winst?

“Dat ik nu weet en beter begrijp waarom ik bepaalde dingen doe zoals ik ze doe. Waarom ik me aan bepaalde dingen erger, en van andere dingen juist heel blij wordt.”

En dat doet weer appel aan mijn Top 4 Driving Forces. Ik sliep die nacht als een roos en kon lekker dromen over de Lamborghini Huracán.

Wil je:

  • Zelf gecertificeerd worden om deze Drijfverentool te kunnen gebruiken? Start dan direct!
  • Als trainer/coach hetzelfde “aha- momentje” bereiken bij jouw respondenten? Bekijk hier dan onze evenementenpagina om te zien wanneer de volgende trainingsdata zijn;
  • Beter begrijpen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt? Ben je op zoek naar het waarom achter je handelen en wil je erachter komen waar je echt blij van wordt? Bekijk dan hier onze 12 Driving Forces Analyse.
Over de schrijver
Henry is een echt mensenmens. Reden genoeg om de advocatuur te verlaten en als consultant-trainer te gaan werken bij TTI SI. Vriendelijk, accuraat en inhoudelijk sterk, met oog voor detail en de neiging om nét de goede vragen te stellen, weet hij in zijn rol als trainer én blogger altijd inhoudelijke kwaliteit in een mooi jasje te steken!
Reactie plaatsen