Misschien herken je het wel: zaterdag naar de bouwmarkt, omdat je hebt besloten om die lang uitgestelde klus eindelijk eens aan te pakken. Vol goede moed en goed geluimd koop je al het nodige gereedschap… althans dat dacht je. Eenmaal thuis blijkt dat je niet de juiste maat inbussleutel hebt gekocht. Nou goed, opnieuw naar de bouwmarkt en weer verder. Maar dan wéér een tegenslag: je hebt houtspijkers in huis, terwijl je betonspijkers nodig hebt. En zo gaat het maar door. Het eindresultaat is dat jouw goede voornemen onnodig veel tijd, geld en inspanning heeft gekost. En je humeur is er ook niet beter op geworden. Had je je nu maar goed voorbereid en gelijk het juiste gereedschap in huis gehaald! Hoe kies je dan het juiste gereedschap? Dat hangt af van een aantal factoren, zoals het soort klus en je budget. Zo is het ook met het kiezen van een assessment.
Voordat je een assessment inzet, is het verstandig om je goed op de klus voor te bereiden en een aantal vragen te stellen om te bepalen welk assessment het meest geschikt is voor jouw doeleinden, jouw traject, jouw coachee. Hieronder volgen een aantal vragen ter suggestie. Zie het als een stappenplan. Dat vergroot de kans op goede resultaten.
- Wat is mijn doel met het assessment?
- Wat is mijn budget?
- Wie wordt mijn leverancier?
Wat is mijn doel met het assessment?
Ga voor jezelf na met welk doel het assessment wordt ingezet. Welke coach- of ontwikkelvraag ligt eraan ten grondslag? Welke vraag heeft je opdrachtgever of welke vraag heb je zelf? Deze stap is belangrijk, omdat er niet één instrument is dat dé alles-in-een oplossing biedt. Zo heb je bijvoorbeeld voor werving en selectie een ander instrument nodig dan voor een loopbaanvraag of het terugdringen van verzuim. Als je laminaat gaat leggen, heb je toch ook geen boormachine nodig?!
Om je hiermee op weg te helpen heeft TTI Success Insights Benelux een overzicht ontwikkeld van haar eigen tools waarin per tool wordt aangegeven waar deze het meest geschikt voor is. Klik hier voor het overzicht.
Wat is mijn budget?
Nadat je het doel hebt vastgesteld, kijk je naar je budget. Om binnen je budget te blijven zijn er een aantal vragen waar jouw opdrachtgever en assessmentleverancier antwoord op moeten geven. Wat is een oplossing voor probleem X jou of je opdrachtgever waard? Doet het er werkelijk toe welk instrument wordt gebruikt? Of wil jouw klant gewoon een totaalplaatje zonder lastig te worden gevallen met te veel details? Is er een budget beschikbaar per respondent?
Let goed op hoe leveranciers de prijs opbouwen. Bij sommige leveranciers betaal je namelijk alleen voor de basisrapportage en komen de feitelijke kosten hoger uit als er voor aanvullende toepassingen wordt gekozen. Zijn er aanvullende kosten voor gebruik, zoals abonnementskosten, kosten voor helpdesk of inhoudelijke support etc.?
Wie wordt mijn leverancier?
Dan is het eindelijk tijd om naar de bouwmarkt te gaan. Wordt het de Gamma, Praxis, Karwei of de Hornbach? Over de prijs hebben we het onder punt 2 al gehad, maar waar krijg je de beste kwaliteit voor die prijs?
Een van de belangrijkste dingen om op te letten, is de betrouwbaarheid van een instrument. In assessmentland uitgedrukt in de Cronbachs Alpha score. Deze score drukt de interne consistentie van het instrument uit; uit de antwoorden van de respondenten blijkt dat het instrument daadwerkelijk meet wat het verondersteld te meten. Maar denk ook aan zaken als validatie en (landelijke) normering.
Omdat er een ware wildgroei aan leveranciers is ontstaan en je door de bomen het bos misschien niet meer kunt zien, kun je bij TTI Success Insights een whitepaper opvragen om je een eind op weg te helpen. In deze whitepaper wordt dieper ingegaan op onderwerpen als validiteit, betrouwbaarheid, normering. Mail naar inhoud@ttisi.nl.
Klus geklaard? Denk na over de volgende stap!
Om te kunnen bepalen of je écht het juiste instrument hebt gekozen is het zaak om, nadat je bent uitgerust van je harde werk, te evalueren. Heeft het assessment aan het doel beantwoord en is het een oplossing voor de lange termijn? Of heb je achteraf gezien toch te maken gehad met een te kleine maat inbussleutel? Bij TTI Success Insights geloven we niet dat één tool dé oplossing biedt voor alles. Verschillende tools meten verschillende onderdelen van de persoonlijkheid. Zou het niet mooi zijn als je, ook als het gaat om assessments, kon beschikken over een multitool? Zoals de Bosch PMF 220 CE?
TTI SI is voorstander van zo’n multitool en wij geloven dan ook in onze multiple science approach; door verschillende instrumenten met elkaar te combineren, bied je betrokkenen meer bruikbare informatie en inzichten dan met een enkelvoudig assessment. De vraag waar jij een antwoord op wilt, wordt vanuit meerdere invalshoeken bekeken. Daarom combineren wij bijvoorbeeld in één rapportage Gedrag, Drijfveren en Emotionele Intelligentie. Door vanuit verschillende dimensies naar een individu te kijken, ontstaat er een completer en zuiverder beeld van iemand. Drijfveren spelen mee, talenten tellen, emotionele maturiteit heeft invloed.
Wil je meer informatie over of hulp bij het kiezen van een assessment, neem dan contact op met de afdeling inhoud via inhoud@ttisi.nl of bel ons op 020-6979636.