6 tips om je team te versterken

6 tips om je team te versterken

Toen ik aan deze blog begon was ik van plan te schrijven over algemeen bewezen tips die teams helpen om goed en succesvol samen te werken. Hoe goed de tips ook waren, die blog ging met een grote boog de prullenbak in.

Het leek me veel waardevoller te vertellen hoe we woensdag 2 oktober 2019 bij een bezoekje aan Ouwehands Dierenpark zelf hebben ervaren wat een team versterkt

1) Ga samen aapjes kijken

Alleen al het observeren van apen leerde ons team veel. Zo herkende elk van ons zowel zichzelf als onze collega’s in één van de gorilla’s. Deze grote vriendelijke reuzen kregen te maken met een voor hun onbekend voorwerp. De een ging er meteen op af, de ander was afwachtend. De een wist meteen wat hij ermee aan moest, de ander nam het mee om later rustig te bekijken. De manier waarop ze zich gedroegen, en anderen in hun waarde lieten op hun gedragsvoorkeuren, bracht een bewonderende glimlach op ons gezicht.

2) Vlooi elkaar regelmatig

Een tip die Gedragsbioloog Patrick van Veen ons gaf: ga elkaar eens wat vaker ‘vlooien’, zoals chimpansees dat doen. Niet omdat ze op zoek zijn naar vlooien, want apen hebben geen vlooien. Het is een manier om vriendschappen aan te gaan, sociale banden op te bouwen, én conflicten op te lossen. En het werkt stress verlagend, ontspannend, omdat er door het trekken aan de haartjes endorfine wordt aangemaakt. Nu hoeven wij als collega’s niet aan elkaar te gaan zitten plukken. Maar regelmatig samen een kopje koffie drinken en relaxt een praatje maken helpt de onderlinge band te versterken.

3) Lekker na-apen

Zweedse onderzoekers hebben ontdekt dat chimpansees vaak het gedrag van hun publiek imiteren. Dat doen ze heel bewust. Als ze zagen dat een mens hen na-aapte, kopieerden zij dat gedrag op hun beurt. Behalve dat ‘nadoen’ een belangrijke manier is van leren, beseft de chimpansee dat hij met zijn grappige gedrag ook vriendschappen smeedt. Uit onderzoek blijkt dat ‘spiegelen’, het (bewust of onbewust) kopiëren van de manier van communiceren van je gesprekspartner, in non-verbale houding, intonatie, woordgebruik, snelheid van praten, oogcontact en ademhaling, een bewezen gunstig effect heeft tijdens gesprekken. Je kunt ermee bereiken dat je meer empathisch, humoristisch, open en oprecht wordt gevonden. Gesprekspartners vinden een gesprek met jou als ‘spiegelaar’ gemakkelijk, interessant, en je kweekt herkenning.

4) Ontdek wie jullie Kingmaker is

In de wereld van de chimpansees speelt niet alleen een leider een belangrijke rol. Ook de zogenoemde Kingmaker speelt een sleutelrol. Een Kingmaker is het groepslid dat veel sociale invloed heeft en goed is in het vormen van ‘coalities’. Dat kan in een organisatie of team bijvoorbeeld een secretaresse zijn, die met iedereen goed contact heeft. Of een ervaren collega die na een lang dienstverband veel invloed heeft opgebouwd. De Kingmaker is een informele leider. Iemand om wie je niet heen kan bij het succesvol veranderen van dingen in de organisatie.

5) Kijk goed naar de panda’s

‘Ik voelde mezelf zoveel minder lui, nu ik die beesten gezien heb’, verzuchtte een teamlid.

‘Ik voelde mij juist meer verbonden met die panda’s, omdat ze het ook de hele tijd zo druk hebben met eten’, lachte een ander teamlid.

De panda’s bezorgden ons een dosis zelfspot. En dat is goed, want mensen die om zichzelf kunnen lachen zijn vaak gelukkiger en zelfverzekerder, volgens onderzoekers van de universiteit van Granada. Bovendien is het een goede manier om sociale relaties op te bouwen en te versterken.

6) Af en toe wat borstgeroffel mag

Meestal wordt ‘jezelf op de borst slaan’, als irritant en arrogant ervaren. Toch is het borstgeroffel van een mannetjesgorilla vooral geruststellend voor het vrouwtje. Hij laat daarmee zien dat hij sterk is en dat ze bij hem veilig is. In een team mag je jezelf best wel eens ‘op de borst slaan’ door te laten weten welke kwaliteiten jij hebt. Wat is jouw passie, en waarom moeten zowel je interne als je externe klanten juist bij jou zijn wanneer ze iets nodig hebben? Als teamleden dat van elkaar weten kunnen ze elkaar sneller vertrouwen.

Het versterken van je team, of je positie binnen een team begint met het kennen van je eigen Gedragsvoorkeuren, Drijfveren en EQ. En die van anderen. De TTISI TriMetrix EQ Analyse geeft een heel accuraat beeld van de Gedragsstijlen, Drijfveren en het EQ van jou en je collega’s. Wil je weten wat de TTISI TriMetrix EQ Analyse voor jou en jouw team kan betekenen? Klik op Start Direct.

Over de schrijver
Rieke is Customer Care Professional bij TTI Success Insights Benelux. Omdat een carrière voor haar niet zaligmakend is, kiest zij voor een leven waarin zij betaald werk kan combineren met zich onbetaald inzetten voor de medemens. Op kantoor is Rieke blij wanneer de klant blij is. Een van haar andere passies is creatief schrijven. Daarom is ze een van de gewaardeerde bloggers bij TTI Success Insights Benelux.
Reactie plaatsen