Ben jij Emotioneel Hoogbegaafd?

Ben jij Emotioneel Hoogbegaafd?

Daar rende hij dan. Zonder fiets. Over de Mont Ventoux. Hij dacht alleen nog maar: ‘Ik moet die berg op’. De berg waarop hij twee jaar geleden alles en iedereen aan flarden reed en de basis legde voor zijn heroïsche winst van de Tour de France. Christopher Froome. Als er iemand in de sportwereld emotioneel hoogbegaafd zou zijn is hij het wel, dacht ik regelmatig. Een sportman met een zelfmotivatie van hier tot Kenia. Een ware gentleman die sociaal ‘dankjewel’ zegt als hij een bidon aangereikt krijgt. Hij incasseert geduldig de haat van supporters langs de weg, waarmee hij bewijst een flinke dosis zelfregulatie te hebben. En als zijn zelfbewustzijn hem al in de steek zou laten, heeft hij altijd nog zijn digitale alter ego, een vermogensmetertje op zijn stuur.

Maar in één moment van paniek was hij zijn zelfbeheersing en sociale vaardigheden kwijt, negeerde hij de regels en riskeerde diskwalificatie. Is hij dan toch niet zo emotioneel hoogbegaafd als ik dacht?

Alhoewel.

Op je intuïtie vertrouwen en vluchten in een panieksituatie kan vaak juist nuttig zijn. Na deze ‘vlucht’ streek de jury de hand over het hart, en gaf Chris Froome zijn verloren seconden terug. Het is nog maar de vraag of de jury dat ook gedaan had als hij langs de kant was gaan zitten wachten op een nieuwe fiets. Door te gaan rennen zette hij, achteraf gezien, zijn emoties uiterst effectief in. Zou hij dan toch emotioneel hoogbegaafd zijn?

Bestaat dat wel, emotioneel hoogbegaafd zijn?

Emotionele intelligentie kan je definiëren als de vaardigheid je eigen emoties en die van anderen te herkennen en te begrijpen, en er vervolgens verstandig mee om te gaan. Het vermogen je emoties effectief in te zetten en ze in je voordeel te laten werken. Maar emotioneel hoogbegaafd zijn, bestaat dat wel? Of is emotioneel hoogbegaafd zijn een mythe?

Het ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Bij het vaststellen van emotionele intelligentie of EQ wordt gekeken naar 5 domeinen.

De eerste drie domeinen hebben vooral betrekking op het zelf:

  • Zelfbewustzijn
  • Zelfregulatie
  • Zelfmotivatie

De andere domeinen gaan vooral over Emotionele Intelligentie richting de ander:

  • Empathie
  • Sociale Vaardigheden

Er zijn dus 5 verschillende gebieden die emotionele intelligentie bepalen, wat betekent dat je op een paar domeinen hoog ontwikkeld kunt zijn, terwijl je op een ander domein ruimte voor ontwikkeling kan hebben.

Piekeren en nog meer piekeren

Persoonlijk ben ik in mijn zelfbewustzijn en empathie vrij hoog ontwikkeld. Maar mijn zelfregulatie laat nog te wensen over. Die lage zelfregulatie in combinatie met een hoge mate van zelfbewustzijn en empathie, werkt bij mij piekergedrag flink in de hand. Ik mag dan op een paar domeinen hoog scoren, emotioneel hoogbegaafd zal ik mezelf bepaald niet noemen.

Daarbij kan het zijn dat hoog ontwikkeld zijn in een bepaald domein, je in een gegeven rol juist tegenzit. Misschien heb je als kopman tijdens een koers als de Tour de France niet direct wat aan een sterk ontwikkeld empathisch vermogen. Juist het vermogen om je niet te veel aan te trekken van een ander, en je volledig op jezelf te richten kan hier in je voordeel werken.

Is evenwicht het toverwoord?

Misschien is evenwicht wel het toverwoord. Op alle 5 domeinen redelijk tot goed ontwikkeld zijn maakt dat je:

  • zelf in balans bent
  • een prettig persoon bent voor je omgeving
  • (carrière)doelen makkelijker zult bereiken
  • in zogenoemde panieksituaties op je gut feeling durft te vertrouwen en je intuïtie volgt

Ben jij emotioneel hoogbegaafd? Laat ons weten waarom je dat van jezelf kunt zeggen! Heb je nog ruimte voor ontwikkeling van je emotionele intelligentie? We zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Over de schrijver
Rieke is Customer Care Professional bij TTI Success Insights Benelux. Omdat een carrière voor haar niet zaligmakend is, kiest zij voor een leven waarin zij betaald werk kan combineren met zich onbetaald inzetten voor de medemens. Op kantoor is Rieke blij wanneer de klant blij is. Een van haar andere passies is creatief schrijven. Daarom is ze een van de gewaardeerde bloggers bij TTI Success Insights Benelux.
Reactie plaatsen