Biedt alleen het DISC-model een gemeenschappelijke taal?

Biedt alleen het DISC-model een gemeenschappelijke taal?

Het goede voornemen voor 2018: op zoek naar échte verbinding!

De kerstvakantie zit erop. Het laatste vuurwerk afgeschoten, 13e maand gespendeerd en de goede voornemens zijn gemaakt. Het goede voornemen om gezonder te gaan eten staat met stip op 1. Maar liefst 59% van de vrouwen en 34% van de mannen gaat ervoor![1] Maar waarom eigenlijk? De familiediners waren toch best gezellig? En heb je je collega niet van een hele andere, leuke kant leren kennen op de eindejaarsborrel?

Helaas wordt er niet binnen elk team halsreikend naar deze met alcohol, bitterballen en kaasstengels gevulde namiddag uitgekeken. Moeizame communicatie of conflictsituaties op de werkvloer temperen het enthousiasme over dit jaarlijks terugkerend ritueel. Hoe los je dit op? Snel Googlen op “DISC” natuurlijk! Want je wilt beter met elkaar communiceren en hebt weleens gehoord dat andere afdelingen de “DISC kleuren test”[2] met succes hebben gebruikt. En hopelijk kom je na een goede vergelijking uit bij de instrumenten van TTI Success Insights. Nuttige hulpmiddelen voor het verkrijgen van zelfinzicht en inzicht in de ander.

Echter, is het inzetten van zulke tools de enige manier om beter met elkaar te communiceren of elkaar beter te leren kennen? Zijn er nog andere manieren om je medewerkers met elkaar te verbinden? Dingen waar ze allemaal blij van worden ongeacht gedragsstijl of drijfveren? Nou?

 

Je bent wat je eet

Dan moet ik toch terugkomen op het onderwerp waar ik mee begon…eten. Ze zeggen niet voor niets: je bent wat je eet. Volgens onderzoek bestaat er zelfs zoiets als een eetstijl die wat over je persoonlijkheid zegt[3]. Vouw je je pizza dubbel, dan verspil je geen tijd en hou je van efficiëntie. Hoe valide dit onderzoek is, weet ik eerlijk gezegd niet, maar één ding wel; eten verbroedert.

Van eten word je blij en eten overstijgt gedrag en drijfveren als bruggenbouwer. Of je nu vindt dat het nut heeft, dat het een beleving is, dat een etentje de businessdeal kan beïnvloeden of om je culinaire kennis te vergroten, iedereen geniet van een smakelijk bereide maaltijd! De universele taal in ons communicatielandschap is misschien wel helemaal niet DISC, maar FOOD. Wat als we de C van DISC een keer vervangen door de C van cuisine?

 

Bij TTI Success Insights aan tafel

Aan de lunchtafel bij TTI Success Insights Benelux heeft de C van “cuisine” altijd al een prominente plaats. Op maandag vertellen we elkaar graag over onze kookavonturen van ’t voorbije weekend. Vandaag nog werd er gediscussieerd over de vraag wat de juiste uitspraak van Gnocchi is. Is het nou “gnokkie”, “nokkie” of “notjie”? Ook wordt menig lunchpauze gevuld met de bespreking van de laatste aflevering van Australia’s Masterchef.

Je hoeft dan ook niet verbaasd te zijn dat er bij onze jaarafsluiting niet gedacht werd aan muurklimmen of een prison escape. Op de vraag: ”Jongens wat gaan we dit jaar doen?”, kwam al gauw het antwoord: “We gaan lekker uit eten”.

“Maar waar?”

“Zullen we het gewoon op kantoor doen, veel gezelliger en intiemer”.

“Dan moeten we eten bestellen”.

“Ja dat kan…”

”Wat als we nou zelf iets maken? 

Het eindresultaat? Een uitgebreid buffet bestaande uit gerechten over de hele wereld met dank aan onze verschillen in culturele achtergrond. Het hoogtepunt van dit gala moet wel de saotosoep[4] zijn geweest. Niet zozeer om de smaak, maar wel om de samenwerking die eraan voorafging. Elk lid van het team heeft namelijk één ingrediënt voor zijn rekening genomen. De een trok de bouillon, de ander bereidde de kip, weer een ander zorgde voor de groenten. Echt teamwork dus! En wat maakte deze middag nou zo geslaagd? Het lekkere eten? Zeker, maar er was nog meer, namelijk de gezelligheid, de tijd met elkaar, het échte contact.

Natuurlijk is uitsluitend het praten over eten niet dé oplossing voor alle vraagstukken op de werkvloer. Onze instrumenten zijn een uitstekend hulpmiddel om de productiviteit en effectiviteit van individuen en teams te verbeteren. Maar zoek vooral naar datgene wat jouw team bindt. En dat kan van alles zijn: sport, auto’s, geschiedenis, ballet of de overheerlijke “steamed Coral Perch with Spicy Tamarind” (denk hier even een Australisch accent bij).

Stop a.u.b. niet met eten alleen maar omdat het 1 januari is. Eten kan immers verantwoord en eten verbindt mensen. De tip van onze kant als het gaat om goede voornemens voor 2018?

Kook, eet en lach samen!


[1] https://www.ad.nl/koken-en-eten/welke-goede-voornemens-stellen-we-op-voor-2018~ae2ca6df/

[2] Onze gedragsanalyse is geen test. Zie hierover de blog “wat is DISC? DISC Test, DISC Analyse of DISC Assessment-What’s in a name?”

[3] http://lenoirmagazine.com/wat-is-jouw-eet-persoonlijkheid/

[4]Zie voor een recept: http://www.smulweb.nl/recepten/1436963/Saoto-soep

Over de schrijver
Henry is een echt mensenmens. Reden genoeg om de advocatuur te verlaten en als consultant-trainer te gaan werken bij TTI SI. Vriendelijk, accuraat en inhoudelijk sterk, met oog voor detail en de neiging om nét de goede vragen te stellen, weet hij in zijn rol als trainer én blogger altijd inhoudelijke kwaliteit in een mooi jasje te steken!
Reactie plaatsen