Wat is Coachend Leiderschap?

Wat is Coachend Leiderschap?

Leidinggevenden hebben grote invloed op de stemming en werkprestaties van hun medewerkers. Dus is het belangrijk om leiding te geven op een manier die zowel medewerker als leidinggevende als prettig ervaart. Coachend leiderschap is zo’n manier van leiding geven. Een waar zowel medewerker als leidinggevende van kunnen profiteren, mits op de goede manier ingezet. Maar wat is coachend leiderschap precies?

Coachend leidinggeven, of leidinggevend coachen?

Er zijn zoveel verschillende opvattingen over de term coachend leiderschap omdat er direct wordt gedacht aan een gewone coach. Een coach kan je door persoonlijke problemen heen loodsen, op de werkvloer of privé, of helpt je te groeien op bepaalde terreinen van je persoonlijkheid. Maar wat schieten leidinggevende en medewerker ermee op als de leidinggevende de medewerker op deze manier gaat coachen? Worden organisatiedoelen hierdoor sneller behaald?

 

Een coachende stijl van leidinggeven

Er zit een verschil tussen een coachend leidinggevende, en een leidinggevende coach. Denk hierbij aan een orkest met dirigent. Een dirigent bepaalt hoe de compositie uitgevoerd wordt, de strategie van het team als het ware. Hij bespreekt dit van te voren met het orkest zodat iedereen weet wat zijn deel in het stuk is. Als de muziek begonnen is geeft hij met zijn baton niet alleen de maat aan, maar ook de emotie van de muziek. Hij gaat niet bij elke muzikant zelf voordoen hoe ze het stuk zouden moeten spelen, maar hij motiveert en begeleid ze wel om de mooiste uitvoering te bereiken. Hij kent zijn muzikanten, weet hoe hard, of hoe zacht iedereen geneigd is in te zetten en reageert daarop door zijn dirigeerslag aan te passen. Sommige dirigenten spelen zelfs zonder partituur zodat ze nog beter gefocust kunnen zijn op hun orkestleden!

Dit is wat een coachende leidinggevende ook doet: hij leert zijn teamleden goed kennen, kijkt “hoe ze muziek maken” en probeert dan het maximale te halen uit al het aanwezige talent, zodat ze de mooiste resultaten behalen. Hij bevordert hun zelfsturend vermogen door goed te delegeren (dirigeren), stimuleert hen in hun persoonlijke verantwoordelijkheidsgevoel, en helpt hen volledig tot bloei te komen als individu én als team.

 

Hoe wordt je coachend leidinggevende?

Belangrijk is om niet te heftig met je baton te gaan zwaaien. Dan zou je net zoals Daniël Gottlöb Türk – een dirigent uit de 18e eeuw – weleens een kroonluchter uit de lucht kunnen vissen en je teamleden flink laten schrikken met je woeste aanpak.

Coachend leidinggeven betekent constant bezig zijn met instructies geven, bijsturen, overleggen, feedback geven en ontvangen en delegeren. Je moet voortdurend aandacht hebben voor je medewerkers. Niet slechts tijdens de tweejaarlijkse voortgangsgesprekken.

4 praktische tips om coachend leiderschap te ontwikkelen

  1. Leer je teamleden door en door kennen. Kijk naar hun voorkeursstijl in communicatie, waar ze blij van worden, waar ze allergisch voor zijn etc. Speel hier op in met je teamstrategie, zodat je iedereen op de juiste plek hebt zitten.
  2. Communiceer helder en duidelijk over verwachtingen. Heldere communicatie vanuit jou als leidinggevende is het fundament waarop je bouwt. Praat over de doelen die gesteld zijn, maar ook over de verwachtingen die je van elk teamlid hebt. Als iedereen weet wat zijn rol in het geheel is, hoef je als “de muziek eenmaal begint te spelen” alleen nog maar af en toe de maat aan te geven.
  3. Geef en ontvang feedback. Bouw genoeg momenten in voor feedback. Geef feedback altijd zonder te oordelen of aan te vallen, en praat alleen over dingen die de medewerker ook echt zou kunnen veranderen. Controleer altijd of de ander begrijpt wat je bedoelt, zodat je misverstanden voorkomt. Sta zelf ook open voor de feedback die jij als leidinggevende ontvangt.
  4. Geef genoeg ruimte. Als je wilt dat mensen zich ontwikkelen, hebben ze daarvoor ruimte nodig om te leren. Soms betekent dat ook dat er fouten worden gemaakt. Gebruik die momenten als een echt coachmoment, om te bekijken wat mis ging, en wat ze ervan kunnen leren. Als je als leidinggevende niet genoeg ruimte geeft, kun je niet verwachten dat je medewerkers zich verantwoordelijk gaan voelen.

Conclusie: Leidinggeven betekent doelen stellen en halen. Coachen wil zeggen dat je mensen begeleidt en dat ze iets leren. Coachend leidinggeven combineert die twee zaken.

Coachend leidinggeven is zorgen dat je medewerkers het beste uit zichzelf halen en dat ze taakvolwassen en zelfstandig met hun functie om gaan zodat resultaten worden behaald. Zorgen dat medewerkers zichzelf blijven ontwikkelen. Dit kan alleen als je je medewerkers goed leert kennen, én investeert in hun talent.

Wil je graag coachend leidinggeven maar weet je niet waar je moet beginnen? Een Persoonlijke Stijl en Motivatie Analyse van elk teamlid is een solide basis om het gesprek aan te gaan. Sparren over hoe jij dit in de praktijk kunt brengen? Bel ons!

Over de schrijver
Dorien houdt zich vanuit haar bedrijf IESyworks bezig met assessmentinnovatie en -ontwikkeling. Zij is eindeloos geïnteresseerd in wat ons mensen beweegt, stuurt, en typeert. Als individuen én in teamverband. Dit gecombineerd met haar kracht om ingewikkelde vakinhoudelijke kennis, eenvoudig en duidelijk uit te leggen, maakt Dorien een waardevolle Associate Partner én gewaardeerd blogger van TTI Success Insights, het bedrijf waar haar ‘assessmentinhoudelijke roots’ liggen.
Slaapwijsheid
Door

Slaapwijsheid

op 09 Nov 2021

Hi!Dank voor dit heldere artikel. Ik heb de tekst met veel plezier gelezen en ik vind, al helemaal in vergelijking met soortgelijke artikelen, dat alles erg helder uitgelegd wordt. Ik blijf het onderwerp zeker volgen, nogmaals: dank!

Reactie plaatsen