Conflicten oplossen? Een beetje peper doet wonderen!

Conflicten oplossen? Een beetje peper doet wonderen!

Niemand houdt van conflicten en toch maakt iedereen ze weleens mee. Het vermogen om conflicten op te lossen draagt bij aan succes in de werkomgeving. Maar hoe kun je conflicten oplossen zonder dat de vlam in de pan slaat?

Conflicten oplossen doe je in wezen op dezelfde manier als waarop je dat brandende gevoel op je tong probeert te blussen wanneer je net iets te veel peper hebt gegeten. Hoe ik tot deze conclusie ben gekomen? Als hobbykok van Surinaamse origine en een verleden in de advocatuur had ik deze parallel natuurlijk eerder moeten zien, maar het drong pas tot me door toen ik afgelopen zaterdag in een restaurant wederom een wanhopige poging zag van een rood aangelopen, zwetende, “buitenlucht aanzuigende” man om zijn interne brandje te blussen. Hij pakte snel een glas koud water, maar klaagde dat het niets hielp. Waarom hielp dat glas water niet? Dat doet toch iedereen die te veel peper heeft gegeten? De stof die dit brandende gevoel veroorzaakt is capsaïcine. Deze stof heeft olieachtige kwaliteiten en stoot daarom water af. De capsaïcine lost niet op in water, maar wordt door het water juist meer verspreid in de mond. Wat is dan wel een goede manier om capsaïcine te bestrijden?

  1. Eet of drink zuivel:
    In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken.
  2. Neem een lepeltje (olijf)olie:
    Door het gebruik van andere oliën (zoals olijfolie) breng je als het ware een coating aan op je tong. Dit zorgt voor wat verlichting.
  3. Neem wat suiker:
    Suiker breekt capsaïcine niet af, maar leidt de aandacht van je zintuigen tijdelijk af
  4. Gebruik zuur:
    Bijvoorbeeld citroen, limoen, sinaasappel en ananas: het zuur in deze vruchten helpt om het effect van de capsaïcine te neutraliseren.

Al deze huis, tuin en keukenmiddeltjes zijn bedoeld om peper (of eigenlijk dus de capsaïcine) te neutraliseren, af te breken en de pijn te verzachten. Zoals gezegd kan je dezelfde principes toepassen als het gaat om het oplossen van conflicten:

Peper en zuur

In veel huishoudens is peper onlosmakelijk verbonden met zout, maar in de Surinaamse keuken draait het toch echt om de combinatie peper en zuur. En dat is misschien maar goed ook. Zuur combineert niet alleen lekker met peper, maar zuur neutraliseert ook de effecten van capsaïcine. De les? Neutraliseer het conflict door er iets zurigs tegenaan te gooien. Hoe? Denk in alternatieven. Probeer eens iets anders. Blijf niet hangen in je onlosmakelijk met elkaar verbonden peper en zout en in je “het hoort nu eenmaal zo” modus. Bekijk het punt waarover je bent gestruikeld eens van de ander kant. Wellicht hoef je niet dwars door het struikelblok heen, maar kan je er ook overheen of omheen. En misschien bevalt het wel. En smaakt dat zuur toch wel beter bij de peper dan dat eeuwige zout.

Water bij de peper?

Geen water bij de peper dus, maar wel bij de wijn. Wees inschikkelijk. Het liefst haal je voor de volle 100% je gelijk, maar vergeet niet: dat wil de ander ook. Vraag jezelf af: is het zo erg als ik een beetje toegeef? Denk eens aan het volgende: een slagroomtaart wordt doorgaans versierd met chocola, aardbeien, ananas en mandarijntjes. Jij wilt het liefst de hele taart, maar het allerlekkerst vind je de taartpunt met het chocolaatje erop en daarna, als die er niet meer is, de taartpunt met het mandarijntje erop. Is het zo erg om de andere taartstukken dan te delen? Inschikkelijkheid zorgt aan beide kanten voor wat verlichting (zo’n hele taart op je maag voelt toch wat zwaar aan, toch?)

 Peper in je pom?

De een vindt het heerlijk, de ander zegt dat peper in je pom een absolute no-go is. Met het al dan niet gebruiken van peper in je pom kan ik nog leven, maar ik kreeg de schok van mijn leven toen een gerenommeerde topkok in zijn kookprogramma uitlegde hoe je pom moest maken en daarvoor, hoe durft hij, “gewone” aardappelen gebruikte in plaats van pomtajer. In mijn ogen een absolute doodzonde! Dat kan echt niet! Dat is de basis van je gerecht! Maar goed, dat is hoe ik het zie. Iemand anders kan zich daar wellicht makkelijker overheen zetten. Ontdek wat voor jou van essentieel belang is in het conflict. Waar wil je absoluut niet op toegeven? Hou tegelijkertijd rekening met datgene wat voor de ander belangrijk kan zijn. Misschien vinden jullie uiteindelijk wel andere dingen belangrijk en twisten jullie in principe over niets. Breek de capsaicine af en de essentie blijft over. Overigens, een leuke manier om erachter te komen wat jij en de ander belangrijk vinden, is het maken van de 12 Driving Forces Analyse. Deze analyse legt bloot welke waarde men hecht aan bepaalde ideeën en concepten.

Peper neutraliseert peper

Wist je dat capsaïcine crème verlichting kan geven bij chronische pijnen? Het klinkt wat paradoxaal, maar capsaïcine verhindert dat pijn- of gevoelsprikkels worden doorgegeven aan de hersenen (lees meer op deze link). Dezelfde werkzame stof kan dus zowel pijn (conflict) veroorzaken als wegnemen (oplossing). Verleg je focus, leid je zintuigen af, en denk eens andersom. Confrontatie met de pijn haalt de scherpe randjes er vaak vanaf en maakt het mogelijk om oplossingen te zien die je nog niet eerder zag.

Zijn er binnen jouw team conflicten om op te lossen? Wil je meer leren over welke stijl jij hanteert om conflicten op te lossen? De Gedragsanalyse (DISC) of 12 Driving Forces Analyse kunnen je hierbij helpen. Neem contact op met de Afdeling Inhoud via inhoud@ttisi.nl of 020 697 96 36, dan gaan we om de tafel zitten. En wie weet doen we dat wel onder het genot van een heerlijk Surinaams broodje met….peper!

 

 

Over de schrijver
Henry is een echt mensenmens. Reden genoeg om de advocatuur te verlaten en als consultant-trainer te gaan werken bij TTI SI. Vriendelijk, accuraat en inhoudelijk sterk, met oog voor detail en de neiging om nét de goede vragen te stellen, weet hij in zijn rol als trainer én blogger altijd inhoudelijke kwaliteit in een mooi jasje te steken!
Reactie plaatsen