De kracht van kwetsbaarheid

De kracht van kwetsbaarheid

Is kwetsbaarheid op de werkvloer jouw barn find?

Heb jij dat ook, dat als je aan kwetsbaarheid denkt, je een beetje ongemakkelijk wordt? Kwetsbaarheid is iets wat we voelen wanneer we ons schamen, of als we bang zijn. Bij onzekerheid. Maar zou het kunnen dat we kwetsbaarheid zijn gaan onderwaarderen? Dat kwetsbaarheid eigenlijk een ‘vergeten schat’ is, iets waardevols, juist ook op de werkvloer? Dat kwetsbaarheid op de werkvloer zelfs een grote kracht is?

Soms wordt er diep in een oude schuur per ongeluk een hele zeldzame oldtimer gevonden. Het gaat vaak om een vergeten, of kwijtgeraakte auto. Een auto die na tientallen jaren per toeval (of door een speurende verzamelaar) wordt ontdekt. Hoe ouder en hoe zeldzamer de auto, hoe meer waarde deze heeft. Zo’n vondst wordt in het Engels een ‘barn find’ genoemd, oftewel een schuurvondst. Iemand heeft zo’n auto ooit goed verborgen, al dan niet wetende dat het iets heel waardevols was, én zou kunnen worden.

Toen ik hierover las dacht ik: is het met kwetsbaarheid niet hetzelfde? Toen we nog kleine mensjes waren voelde onze kwetsbaarheid helemaal niet onprettig. Hoe fijn was het niet om diep weg te duiken in je moeders armen nadat je gevallen was. Of hoe onbevangen maakten we vriendjes in de klas? Hoe trots lieten we onze eerste tekening aan oma zien, ook al kon ze onmogelijk ontcijferen wat we precies hadden getekend?

Hoe ouder we worden, hoe meer we onze kwetsbaarheid verstoppen. We vergeten de waarde ervan. Zeker op de werkvloer hoeft niemand die kant van ons te zien. Maar als we de verstopte kwetsbaarheid weer terugvinden, kan het iets heel waardevols blijken.

Wat is kwetsbaarheid?

De term kwetsbaarheid is een ruim begrip, en definities omvatten vaak de woorden breekbaar, fijngevoelig, broos. Een andere definitie zegt: ‘weinig beschermd tegen beschadiging’. Dat brengt ons wat dichter bij de definitie die onderzoekshoogleraar Brené Brown in haar Ted Talk aan kwetsbaarheid geeft: het is de moed om er te staan, ergens voor te gaan, terwijl je de uitkomst ervan niet van kunt beheersen. Bereid te zijn om iets te doen of te zeggen zonder garanties. Het omvat risico’s durven nemen, echt gezien worden. Je kunnen overgeven aan geluksmomenten. Maar ook blootstellen aan minder prettige emoties. Als je toestaat dat je weinig beschermd bent tegen beschadiging, sta je ook open voor hele mooie dingen.

Waarom is kwetsbaarheid waardevol op de werkvloer?

  • Als we ons kwetsbaar opstellen maken we makkelijker echte verbinding. Je durft als eerste te zeggen: ‘Ik vind jou aardig’. Het helpt je toe te geven dat je best jaloers bent op de promotie die je collega heeft gekregen, terwijl je die zelf ook graag had gewild. Het uitspreken daarvan haalt de kou uit de lucht, en helpt je je schouders te zetten onder het succes van de ander, en dus het succes van het grotere geheel.
  • Het helpt ons toe te geven dat we vooroordelen hebben, wat het begin kan zijn van meer tolerantie op een diverse werkvloer. ‘Ik vond mijn Bulgaarse collega’s altijd zo pessimistisch. Als ik ja zei, dan schudden zij altijd nee. Tot ik er voorzichtig iets van zei en ontdekte dat bij Bulgaren het hoofd schudden, ja betekent. Nu lachen we er samen smakelijk om.’
  • Kwetsbaarheid maakt ons creatiever. Als we ons niet laten tegenhouden door angst om te falen, worden we innovatiever. De best gelezen blogs van mijn hand zijn degenen die in eerste instantie de hardste kritieken kregen, en pas na advies van een mentor de juiste toon kregen.

Uit het onderzoek van Brené Brown blijkt dat mensen die hun kwetsbaarheid vrij de ruimte geven een sterk gevoel van eigenwaarde hebben. Ze kunnen loslaten wie ze zouden moeten zijn, maar zijn gewoon wie ze zijn. Ze geloven dat wat ze kwetsbaar maakt, ze ook mooie mensen maakt. Omdat ze weten dat kwetsbaarheid een bron van plezier, creativiteit, liefde, geluk en connectie is.

Hoe vind je je kwetsbaarheid weer terug?

Bij een barn find, wordt een auto vaak gevonden met gebarsten ramen, een laag roest, en ligt er een aardige wildgroei van mos en schimmels op het interieur. Vroeger werd zo’n auto na vondst volledig gerestaureerd en voor veel geld verkocht. Tegenwoordig wordt de oldtimer juist in z’n bejaarde en antieke staat gelaten en verliest deze zelfs waarde als hij wordt opgepoetst.

Als wij onze kwetsbaarheid weer terugvinden hoeven we deze ook niet helemaal op te poetsen tot het niveau dat we hadden toen we nog klein waren. Juist de combinatie met levenservaring en kennis die we in de loop van de jaren hebben opgedaan, maakt het terugvinden van onze kwetsbaarheid misschien wel onze meest waardevolle barn find ooit.

Kwetsbaarheid op de werkvloer betekent niet dat je:

  • overal en aan iedereen je onzekerheden hoeft te vertellen
  • elk geheim hoeft te delen
  • over je heen laat lopen door anderen
  • je van alle meningen direct iets aantrekt
  • je makkelijk terugtrekt van verantwoordelijkheden

Het betekent wel dat je:

  • hulp durft te vragen
  • feedback een eerlijke kans geeft en bedenkt hoe je deze kan toepassen
  • je niet laat belemmeren door de angst om fouten te maken
  • je minpunten kan accepteren
  • jezelf niet vergelijkt met anderen

Als je op deze manier kwetsbaar durft te zijn, wordt kwetsbaarheid echt een kracht, ook op de werkvloer!

Kwetsbaarheid is nauw verwant aan onze Emotionele Intelligentie. Hoe kwetsbaar durf jij je op te stellen? Is er nog ruimte voor ontwikkeling van je Emotionele Intelligentie? De EQ Analyse van TTI Success Insights geeft je inzicht in jouw EQ, en geeft waardevolle ontwikkeltips voor jouw emotionele ontwikkeling en groei.

Over de schrijver
Rieke is Customer Care Professional bij TTI Success Insights Benelux. Omdat een carrière voor haar niet zaligmakend is, kiest zij voor een leven waarin zij betaald werk kan combineren met zich onbetaald inzetten voor de medemens. Op kantoor is Rieke blij wanneer de klant blij is. Een van haar andere passies is creatief schrijven. Daarom is ze een van de gewaardeerde bloggers bij TTI Success Insights Benelux.
Reactie plaatsen