De wind weer in de zeilen, volgens de Multiple Science Approach

De wind weer in de zeilen, volgens de Multiple Science Approach

Hoe zet je jouw EQ, Gedrag & Drijfveren in om na een crisis weer met volle kracht vooruit te gaan?

Als je je passie en je werk vergelijkt met een zeilboot kan het voelen alsof je net een woeste storm achter je gelaten hebt. Je kijkt nog met een half oog naar achteren, maar denkt ook alweer vooruit.

Heb jij sinds de Covid-19 crisis weleens het gevoel dat je volledig stilligt, als het ware in de ‘Doldrums’? Dit oceaangebied rond de evenaar is een plek waar het volledig windstil is. Net als een schip dat daar belandt, hebben ook wij de gegeven omstandigheden niet zelf in de hand. Wat we wel in de hand hebben is hoe we ons erin bewegen.

Wat helpt jou om weer op volle kracht voorruit te gaan?

Emotie is energie in beweging

Een van de belangrijkste onderdelen van een zeilboot, ‘de ruggengraat’, is niet direct zichtbaar. Het is het fundament van de boot – de kiel. Een kiel houdt de boot stabiel. Onze Emotionele Intelligentie is te vergelijken met een kiel. Hoe helpt een goed ontwikkeld EQ je stabiel te blijven? Een van de domeinen van EQ is Zelfregulatie. Lukt het je de controle te houden over de impact die de crisis op jou heeft? Hoe flexibel en veerkrachtig reageer je op tegenslag? Kun je daarin groeien? Een ander domein is Motivatie. Bezit je de intrinsieke neiging om actie te ondernemen en doelen na te streven met energie, volharding en optimisme, zelfs als het tegenzit? Kun je daarin groeien? Wil je weten hoe je je EQ verder kunt ontwikkelen? Download het TTISI EQ E-Book voor ontwikkeltips.

Je motor starten

Als er geen wind is, biedt een motor uitkomst. Hoe zet je je Driving Forces in om weer in beweging te komen? Ben je sterk Altruïstisch gedreven? Hoe zet je dat in om anderen te helpen ondanks 1,5 meter afstand? Kun je elke dag één helpend initiatief nemen? Door bijvoorbeeld spontaan te bellen met een huidige of oud coachee. Wat zijn je ervaringen daarmee? Deel ze met anderen. Of ben je sterk Doelmatig gedreven? Waar kun je anderen ondersteunen om productief en efficiënt te zijn, zodat je een mooie win-win kunt bereiken? Hoe krijg jij rendement in deze uitdagende periode? Kan je ‘investeren’ door anderen juist tegemoet te komen? Of ben je sterk Belevend? Hoe maak jij je werkplek of trainingslocatie aantrekkelijk en rustgevend? Als je een kantoorruimte 1,5 meter proof moet maken, kun je dan gebruikmaken van mooie posters, schilderingen? Thema ruimten maken? Coachend wandelen in een rustgevend natuurgebied? Op blote voeten door het gras of door de sneeuw? Wil je specifieke tips voor jouw Top 4 Driving Forces? Download het TTISI 12DF E-Book voor do’s en don’ts in crisistijd die op jouw drijfveren van toepassing zijn.

Wat is jouw DISC-vaargedrag?

Met welk Gedrag zet jij koers? Ben je hoog I (Geel), hou je erg van mensen om je heen en mis je reuring en gezelligheid? Ben je helemaal klaar met alleen thuiswerken? Kan je de term hofficing niet meer horen? Interessant is dat het oorspronkelijke idee van hofficing er juist op neerkwam dat je met meerdere personen in een huis samenkwam om te werken. Is er bij jou een mogelijkheid om ruimte te creëren zodat je op een veilige manier thuis kunt werken mét een netwerkgenoot of collega? Hofficing met meerdere personen heeft een bewezen effect op productiviteit. Als dat niet kan, kun je dan wel de principes van hofficing zelf toepassen, door steeds in blokken van 45 minuten te werken? Helpt het om in een denkbeeldig café te gaan zitten door gezellige café geluiden op te zetten?

Ben je laag D (Rood) en vind je het lastig om ‘schippersknopen’ door te hakken? Zoek een ‘zeilpartner’ waarmee je kan overleggen. Kan jij op jouw beurt qua support wat voor die persoon betekenen?

Ben je hoog C (Blauw)? Vind je het soms lastig dat anderen zich minder aan lijken te trekken van de nieuw gestelde regels? Kun je op basis van de verschillende gedragsstijlen tactvolle maar duidelijke posters of plaatjes maken ter herinnering aan de gestelde 1,5 meter- en hygiëneregels? Kun je dit samen met een team doen?

Ben je laag S (Groen), ben jij allang weer uit het stille water gevaren, maar zijn je collega’s, medewerkers of klanten dat nog niet? Kun je een paar knopen terugschakelen om aansluiting te blijven vinden bij het vaargedrag van anderen? Kan je hen adviseren bij het kiezen van nieuwe vaarroutes?

Benieuwd naar specifieke tips voor HOffice Werken (de combinatie van parttime @Home, parttime @theOffice) die op jouw Gedragsstijl van toepassing zijn? Maak gratis je eigen Working From Home Analyse en download ‘Thuiswerk Tips per DISC-stijl’.

Hoe zet jij je EQ, je Drijfveren en je Gedrag in om de wind weer in de zeilen te krijgen? Deel je ideeën met ons!

Ben je benieuwd naar je eigen Gedrag, Drijfveren & EQ, en het effect dat de combinatie van de drie heeft op hoe jij je beweegt in deze crisis? Of wil je zelf gecertificeerd worden? Maak kennis met onze drie-meting, de TTISI TriMetrix EQ. We helpen je graag verder, neem contact met ons op via Start Direct.

Over de schrijver
Rieke is Customer Care Professional bij TTI Success Insights Benelux. Omdat een carrière voor haar niet zaligmakend is, kiest zij voor een leven waarin zij betaald werk kan combineren met zich onbetaald inzetten voor de medemens. Op kantoor is Rieke blij wanneer de klant blij is. Een van haar andere passies is creatief schrijven. Daarom is ze een van de gewaardeerde bloggers bij TTI Success Insights Benelux.
Reactie plaatsen