DISC en EQ - Waarom gedragsstijlen niets zeggen over EQ

DISC en EQ - Waarom gedragsstijlen niets zeggen over EQ

Je hebt inmiddels misschien ervaring opgebouwd met DISC als methode om de gedragsstijlen van mensen in kaart te brengen. In het begin dacht je misschien nog dat alle medemenselijke communicatiepuzzels vielen op te lossen met behulp van DISC. Inmiddels ben je wijzer geworden. Je hebt ontdekt dat de DISC-methodiek je helpt om patronen te herkennen in aanpak en stijl, wat helpt om zaken inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Maar ook dat er soms meer bij komt kijken dan DISC alleen. Emotionele intelligentie bijvoorbeeld.

Zo weet je dat het lontje van de ene D toch echt veel korter is dan dat van de andere. Je begrijpt dat twee of meer I’s bij elkaar niet per definitie een feestje oplevert. Je bent getuige geweest van de guerrilla oorlog tussen twee op het oog zo vreedzame, rustige S-en. Je hebt gemerkt dat de gepaste beleefdheid die de C zo graag hanteert, bij sommige C’s als sneeuw voor de zon verdwijnt als ze zich aangevallen voelen.

Kortom, je bent tot het inzicht gekomen dat er, ongeacht de kleur van het gedrag, grote verschillen kunnen zitten in hoe mensen reageren in situaties waarin ze zich emotioneel uitgedaagd of belast voelen. En dat drijfveren daarin zelfs als katalysator kunnen werken. Wie zich niet serieus genomen voelt op zijn drijfveren, raakt al snel emotioneel betrokken.

DISC vertelt ons hoe  we geneigd zijn in een gegeven situatie op te treden. Hoe we onze emoties naar buiten toe communiceren. Maken we van ons hart geen moordkuil als we boos zijn? Of koesteren we onze woede eerst in alle stilte? Maar DISC vertelt ons niets over wat ons beweegt in onze boosheid. En niets over onze omgang met de diepere emoties die we voelen (of juist vermijden) in de situatie. DISC verklaart niet waarom de ene C meteen defensief reageert op kritiek, terwijl de andere C rustig gerichte vragen blijft stellen ter verduidelijking.

De enige manier om erachter te komen hoe de emotionele barometer werkt bij een individu, ongedacht DISC of Drijfveren, is door het onderwerp emoties aan te kaarten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Praten over onze ‘emotionele huishouding’, is velen van ons boven de 30 niet met de paplepel ingegoten. We hadden nog geen thema afleveringen van Sesamstraat over emoties. Of Walt Disney tekenfilms met emoties als hoofdrolspelers. Of educatieve kleur- en lesboeken over gevoel. Dieper nadenken over de vraag hoe de omgang met onze eigen emoties (én die van anderen!) onze beslissingen, keuzes, acties en reacties in het dagelijkse leven beïnvloeden, is voor velen een spannend en nieuw avontuur.

Een goede reisbegeleider, iemand zoals jij, helpt bij het aangaan van dat avontuur. Net als een goede reisgids om de route uit te stippelen. Het EQ-Profiel van TTI SI voert jouw coachees langs vijf domeinen op hun ontdekkingstocht door hun eigen emotionele landschap. Zelfbewustzijn, Zelfregulatie, Zelfmotivatie, Empathie, en Sociale vaardigheden zijn de belangrijke hotspots die ze onderweg aandoen. Een profiel dat uitnodigt de juiste gidsvragen te stellen. Waar sta je op weg naar emotionele volwassenheid? Op welke domeinen valt er voor jou nog wat te leren? Welk effect heeft jouw emotionele intelligentie op je functioneren? Op je relaties, professioneel en privé?

Door DISC en EQ samen te gebruiken, krijgen jij en je coachee de kans een unieke verdiepingsslag te maken. Wat doen je emoties met de DISC gedragsstijl die je bij voorkeur hanteert? Hoe ziet dat eruit voor anderen, bijvoorbeeld voor jouw collega’s? Hoe beïnvloedt de combinatie DISC en EQ jouw relatie met je leidinggevende? Welk effect heeft het op de kwaliteiten waar je trots op bent? Of op de valkuilen waarmee je om wilt leren gaan?

Kortom: door DISC en EQ naast elkaar in te zetten in je dienstverlening, onderscheid je jezelf als reisbegeleider die net wat verder gaat, wat meer laat zien, wat meer prikkelt dan anderen.

Over de schrijver
Dorien houdt zich vanuit haar bedrijf IESyworks bezig met assessmentinnovatie en -ontwikkeling. Zij is eindeloos geïnteresseerd in wat ons mensen beweegt, stuurt, en typeert. Als individuen én in teamverband. Dit gecombineerd met haar kracht om ingewikkelde vakinhoudelijke kennis, eenvoudig en duidelijk uit te leggen, maakt Dorien een waardevolle Associate Partner én gewaardeerd blogger van TTI Success Insights, het bedrijf waar haar ‘assessmentinhoudelijke roots’ liggen.
Reactie plaatsen