Wat is DISC? DISC Test, DISC Analyse, of DISC Assessment - What's in a name?

Wat is DISC? DISC Test, DISC Analyse, of DISC Assessment - What's in a name?

Rood, geel, groen en blauw. De kleuren van het DISC Model worden steeds bekender. Ze speelden laatst zelfs de hoofdrol in een artikeltje van het NRC! En je kunt ervan vinden wat je wilt, maar dat organisaties de “DISC test” graag inzetten op de werkvloer is een feit.

De DISC Methode meet ons zichtbare gedrag door in kaart te brengen hoe we omgaan met:  Uitdagingen (Dominantie), Mensen (Invloed), Tempo (Stabiliteit) en Regels (Conformiteit). Gedrag is wat aan de oppervlakte ligt, HOE we graag dingen doen. Middels een vragenlijst kun je jouw voorkeursstijl inzichtelijk maken.

Maar google op het woord DISC en de namen vliegen je om de oren: DISC Test, Kleurentest, Persoonlijkheidstest, Assessment, Analyse en zo zijn er nog wel wat benamingen te vinden. Wat is DISC nou eigenlijk?

In de categorie “Test”
1. De DISC Test

De “DISC Test” is de meest voorkomende benaming. Maar het woord “test” past eigenlijk niet bij DISC. Het woord test insinueert namelijk dat je kunt falen of slagen. In je gedrag kun je wel effectief of ineffectief zijn, maar gedrag is nooit goed of fout! DISC is dus geen test! Wij gebruiken het woord DISC Test dan ook niet tot nooit.

“Ben jij rood, geel, groen of blauw?”. Wanneer er wordt gesproken over de DISC Kleurentest, wordt gemeten welke kleur je bent. Op basis van je hoogste kleur (dus hoogste score op Dominantie, Invloed, Stabiliteit of Conformiteit) wordt een omschrijving gegeven. Maar een persoon is nooit slechts één kleur. Mensen zijn geen stereotypen, en kunnen dus nooit gevat worden in alléén rood, geel, groen of blauw. Het gedrag van ieder mens is een mooie regenboogcombinatie van de verschillende DISC Kleuren. Elke factor, hoe hoog of hoe laag de score erop ook is, vertelt iets over jouw gedrag. Ook Kleurentest dekt de lading van  DISC niet.

DISC vertelt HOE we dingen doen. En vormt als het ware het zichtbare topje van de ijsberg die persoonlijkheid is. Motivatoren, afkomst en opvoeding, emotionele intelligentie, denkpatronen en nog veel meer, liggen vaak juist dieper verborgen en zijn niet voor iedereen zichtbaar. Soms weten we zelf niet eens WAAROM we precies doen wat we doen. Dus als je zou zeggen dat DISC je hele persoonlijkheid in kaart kan brengen, doe je jezelf daarmee te kort!

Persoonlijkheidstesten bestaan volgens TTI SI eigenlijk überhaupt niet, zoals je kunt lezen in dit artikel. Je kunt verschillende domeinen van persoonlijkheid meten, maar nooit de persoonlijkheid in zijn geheel. En DISC meet alléén jouw zichtbare gedrag en manier van communiceren met je omgeving.

DISC Assessment wordt ook vaak gebruikt. Het woord Assessment, en de Assessmentindustrie op zich, zijn komen overwaaien vanuit Amerika, dus het is goed hier rekening mee te houden. Als je het woord assessment letterlijk vertaald vanuit het Engels, spreek je over een “beoordeling”. We hebben eerder vastgesteld dat er bij DISC geen sprake is van goed of fout. Maar je kunt natuurlijk wel beoordelen in hoeverre iemand bepaald gedrag wel of niet vertoont. Als je daar maar geen oordeel aan hangt.

De vertaling “taxatie” of” “profieltoets” past nóg iets beter bij DISC. Je schetst immers een profiel van iemands gedrag. De verschillende betekenissen van Assessment meegenomen, is DISC Assessment dus een prima benaming.

Bedenk wel dat een assessment vaak gebruikt wordt als beoordeling voor de geschiktheid voor een functie van een sollicitant. Je kunt natuurlijk stellen dat bepaald gedrag wel of niet effectief is in een bepaalde functie, maar of je succes hebt in een functie, hangt van veel meer af dan alleen van gedrag. Je kan jezelf de vraag te stellen: Is het verstandig om alleen een DISC Assessment te gebruiken om mensen af te wijzen (of juist aan te nemen) of zou het beter zijn in deze beslissing ook andere onderdelen van persoonlijkheid mee te laten wegen?

Ook het woord analyse is een juiste omschrijving. DISC analyseert in hoeverre bepaald gedrag wel of niet aanwezig is, zonder hier een oordeel aan te hangen. Gewoon, de manier waarop jij het prettig vindt dingen te doen, met een objectieve omschrijving daarbij. Niets meer of minder.

Er zijn vele varianten op DISC te vinden op het internet. DISC test wordt veruit het meest gebruikt. Maar, niet elke benaming die wordt gebruikt is correct. Als de benaming die wordt gebruikt misleidend is, kun je je afvragen of de inhoud wél betrouwbaar is. Het zou makkelijk zijn als iedereen door een test zomaar in een hokje geplaatst zou kunnen worden, maar de wereld zou ook erg saai worden als iedereen maar één kleurtje was. Gun jezelf een regenboogcombinatie, en let bij het kiezen van een DISC Model op de gebruikte benaming.

Hoe je kunt herkennen of een DISC Assessment betrouwbaar is komt een volgende keer ter sprake.

Zelf DISC gecertificeerd worden? Schrijf je nu in voor één van de komende trainingen!

Over de schrijver
Dorien houdt zich vanuit haar bedrijf IESyworks bezig met assessmentinnovatie en -ontwikkeling. Zij is eindeloos geïnteresseerd in wat ons mensen beweegt, stuurt, en typeert. Als individuen én in teamverband. Dit gecombineerd met haar kracht om ingewikkelde vakinhoudelijke kennis, eenvoudig en duidelijk uit te leggen, maakt Dorien een waardevolle Associate Partner én gewaardeerd blogger van TTI Success Insights, het bedrijf waar haar ‘assessmentinhoudelijke roots’ liggen.
Reactie plaatsen