Wat is dat nou? Raden wij, als assessmentleverancier nota bene, je af om je Drijfveren te testen? Nou… Ja en nee.
We hebben al eens eerder geschreven over het woord “test”. Wij zijn daar namelijk niet zo’n fan van. Het woord test heeft oorspronkelijk niet de betekenis die wordt bedoeld als men spreekt over “persoonlijkheidstest”, “DISC-test”, “Drijfverentest” et cetera. Iets testen is volgens het woordenboek iets uitproberen, controleren. Een synoniem voor het woord “test” is bijvoorbeeld het woord toets. Een toets insinueert dat kwaliteit wordt gemeten, of iets goed is, of slecht.
Maar in de psychodiagnostiek is het woord test inmiddels ook ingeburgerd. In de psychodiagnostiek wordt dan een test bedoeld die (onderdelen van) persoonlijkheid in kaart brengt. Oftewel, wat wij een analyse of assessment noemen. Onze mening is dat Drijfveren (net zo goed als Gedragsstijlen) nooit goed of fout kunnen zijn. Wél effectief of minder effectief, maar nooit goed of fout. Voor ons voelt Drijfverentest dan ook niet als de beste benaming, wij gebruiken liever Drijfverenanalyse of Drijfverenassessment.
Wat is een Drijfverentest?
Maar of je het nu Drijfverentest noemt, Drijfverenanalyse of Drijfverenassessment, de belangrijkere vraag is natuurlijk wat het precies inhoudt. Een Drijfverentest of Drijfverenanalyse, meet waardoor iemand wordt gemotiveerd. De meeste Drijfverenanalyses worden ingezet op de werkvloer, en de drijfveren die gemeten worden zijn dan ook vaak werkgerelateerde drijfveren. Waarom doet iemand wat hij doet? Wat brengt hem in beweging? Waar wordt hij blij van? Je drijfveren geven antwoord op deze vragen.
Door het invullen van een vragenlijst wordt gemeten waar jij persoonlijk waarde aan hecht, wat jouw drijfveren zijn. Meestal wordt met je antwoorden een rapport of Drijfverenprofiel samengesteld, en worden de resultaten met je besproken in een persoonlijk gesprek.
Hoeveel Drijfveren zijn er?
Daar zijn de meningen over verdeeld. TTI Success Insights onderscheidt 6 Drijfveren(spectra). Dat wil zeggen, 6 schalen met elk twee uiteinden, in totaal dus 12 motivatoren. Deze 12 motivatoren noemen we 12 Driving Forces.
De 6 Drijfverenspectra zijn gebaseerd op de attituden die zijn uiteengezet in het boek “Types of men” van psycholoog Eduard Spranger (1882-1963). De bekende psycholoog Gordon Allport was een student van Eduard Spranger en borduurde voort op zijn theorie van de 6 attituden. Met deze 6 attituden bouwde Gordon Allport de allereerste Drijfverenanalyse op papier, “Study of Values”. TTI Success Insights gebruikt nog steeds deze oorspronkelijke 6 in haar drijfverenassessment. Meer over de drijfverenspectra zoals wij die gebruiken kun je lezen in deze blog.
Waarom zou je Drijfveren in kaart willen brengen?
“The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why.” – Mark Twain
Ontdekken wat je motiveert in werk en leven, kan voor meer bevrediging zorgen en stimuleert je bij het verder ontwikkelen van je potentieel. Weten waar je blij van wordt, kan je namelijk helpen de juiste keuzes te maken in je carrière zodat je (werk)gelukkiger wordt. Hoe meer je passies, voorkeuren en interesses kunnen worden ingezet in je werkomgeving, hoe groter de kans dat je tot optimale prestaties kan komen. Wanneer het werk dat je doet in lijn is met wat je drijft, krijg je er energie van, en geeft je werk voldoening.
Is het voor bedrijven nuttig om drijfveren in kaart te brengen? Jazeker! Met kennis van drijfveren kun je:
- Bijdragen aan het werkplezier van medewerkers
- Meer betrokkenheid bij het werk creëren door de juiste stimulans te geven
- Het potentieel van medewerkers verder ontwikkelen
- Managers helpen bij het intrinsiek motiveren van de medewerkers
- Bijdragen aan een cultuur van respect in de werkomgeving
Meer weten over Drijfveren?
Ben je nu heel erg nieuwsgierig geworden en wil je graag meer weten over wat je zou kunnen hebben aan meer kennis over drijfveren? Neem contact met ons op of download de productkaart over drijfveren. Weet je nu al zeker dat je met Drijfveren wil gaan werken? Schrijf je dan meteen in voor een certificatietraining!