Introductie Driving Forces op Year Event TTI Success Insights

Introductie Driving Forces op Year Event TTI Success Insights

TTI Success Insights Benelux lanceert 12 Driving Forces

Op 5 april 2017 heeft TTI Success Insights Benelux tijdens haar Year Event voor gecertificeerden, 12 Driving Forces gelanceerd. Deze nieuwe analyse biedt een verbreding op de 6 welbekende Drijfveren van TTI SI.

De 6 drijfveren van TTI SI vinden hun oorsprong in het werk van de Duitse psycholoog Eduard Spranger. Hij classificeerde na jarenlange observaties in zijn boek Types of Men zes essentiële attituden. Voor het gemak: de waarneembare ‘output’ van een drijfveer. Bill Bonnstetter en Russ Watson van TTI SI werkten op basis daarvan de volgende zes drijfveren uit:

 • Intellectueel
 • Zakelijk
 • Esthetisch
 • Sociaal
 • Individualistisch
 • Ideëel

Spectrumaanpak

In 2011 is TTI SI deze zes drijfveren gericht gaan bestuderen vanuit de aanname dat de concepten die ten grondslag liggen aan Sprangers drijfveren, een spectrum aanpak verdienen. Met spectrum bedoelen we: een reeks van verscheidenheden binnen een bepaald gebied. In dit geval heeft een bepaald gebied betrekking op een drijfveren concept.

De spectrumaanpak biedt ruimte om beide uiteinden van de schaal, of het spectrum, uit te diepen en te beschrijven. Dus ook de lage variant. Het accent in de oude benadering ligt vooral op het effect van de hoge drijfveren op iemands doen en laten. De nieuwe benadering geeft veel meer inhoud aan het effect van de lagere drijfveren.

De rol van vermijding

Een van de inzichten die TTI SI tot deze verdieping heeft aangezet is dat er van lage drijfveren net zo goed een motiverende werking uitgaat als van hoge drijfveren. Immers, datgene waar we vandaan bewegen, of wat we mogelijk zelfs vermijden, verklapt veel over wat we liever niet willen. En dus ook weer wel willen. Dit heeft impact op onze keuzes en beslissingen. Zoals de lage scores bij DISC ook impact hebben op onze waarneembare gedragsuitingen.

Vanuit de spectrumaanpak hebben de 6 klassieke drijfveren van TTI Success Insights zich verdiept en uitgebreid tot een spectrum van 12 Driving Forces. 12 Belangrijke triggers die ons van binnenuit motiveren. 12 Triggers met ieder hun eigen definitie, beschrijving en vocabulaire.

7 zaken om te onthouden over Driving Forces

 1. 12 Driving Forces zijn verkrijgbaar als losse analyse, maar ook in combinatie met Gedrag (de zogenoemde PSM analyse). Download hier een voorbeeld van de 12 Driving Forces Rapportage van een PSM met 12 Driving Forces.
 2. Wie over wil stappen op 12 Driving Forces dient eerst een videocertificering te doorlopen. Deze certificering staat alleen open voor consultants die al gecertificeerd zijn voor Gedrag & Drijfveren. Neem contact op met trainingen@ttisi.nl voor meer info of ga naar de evenementenpagina om je in te schrijven.
 3. Bestaande PSM analyses kunnen worden omgezet naar de 12 Driving Forces variant. Neem contact op met orders@ttisi.nl voor meer info.
 4. De oude drijfveren analyses blijven gewoon beschikbaar.
 5. Vanaf juni betreffen de certificeringstrainingen in de Benelux automatisch een certificering voor Gedrag & 12 Driving Forces.
 6. De ‘oude’ zes drijfveren worden vanaf eind april omschreven als de ‘klassieke drijfveren’. Houdt hier rekening mee als u een bestelling plaatst.
 7. Er zit geen prijsverschil tussen de analyses gebaseerd op de klassieke drijfveren en de 12 DF analyses.
Over de schrijver
Dorien houdt zich vanuit haar bedrijf IESyworks bezig met assessmentinnovatie en -ontwikkeling. Zij is eindeloos geïnteresseerd in wat ons mensen beweegt, stuurt, en typeert. Als individuen én in teamverband. Dit gecombineerd met haar kracht om ingewikkelde vakinhoudelijke kennis, eenvoudig en duidelijk uit te leggen, maakt Dorien een waardevolle Associate Partner én gewaardeerd blogger van TTI Success Insights, het bedrijf waar haar ‘assessmentinhoudelijke roots’ liggen.
Reactie plaatsen