We appen, mailen, facebooken en instagrammen erop los. En heel soms bellen we ook nog! Mogelijkheden voor communicatie genoeg, maar hoe effectief is onze communicatie eigenlijk nog? Effectiever communiceren is niet zo moeilijk, met deze 5 stappen kom je al verder!
De volgende 5 stappen kunnen je helpen (nog) effectiever te communiceren.
Effectiever communiceren, stap 1: Verplaats je in de ander
Communiceren gaat over interactie. Het is daarom belangrijk niet alleen bezig te zijn met wat jij wilt vertellen, maar ook met wat de ander zal gaan horen (lees; wat hij zal denken dat jij vertelt). Wat proberen we over te brengen? Aan wie proberen we dit over te brengen? Nadenken over deze vragen kan ons helpen om, voordat we beginnen te praten, onze communicatie al effectiever te maken.
Tip: Je gemakkelijker verplaatsen in de ander? DISC brengt in kaart HOE iemand geneigd is zich te gedragen en te communiceren. 12 Driving Forces brengen het WAAROM in kaart. Je bewust zijn van iemands voorkeursstijl in gedrag en weten waar iemand naartoe beweegt vanuit zijn Driving Forces, geeft je een fikse voorsprong in communicatie!
Effectiever communiceren, stap 2: Ontwikkel je luistervaardigheden
Als we denken aan het woord communiceren, denken we misschien automatisch aan ‘zenden’. Maar dat is maar een deel van communiceren. Probeer eens te luisteren puur om te begrijpen. Niet om te reageren. Waarom deelt de persoon dit met jou? Wat wil hij uit dit gesprek halen? Wat kan jij hierin betekenen? Let op: Luisteren betekent tegenwoordig meer dan alleen letterlijk luisteren. Ook bij het lezen van mailtjes of berichtjes kun je je luistervaardigheden ontwikkelen door te zoeken naar de ware betekenis of bedoeling van het bericht.
Tip: Luistervaardigheden hebben onder andere te maken met Emotionele Intelligentie. De domeinen Empathie, Zelfregulatie en Sociale vaardigheden spelen hier allemaal een rol in. Met het EQ-profiel van TTI SI breng je in kaart in hoeverre je deze domeinen van Emotionele Intelligentie beheerst, en hoe je ze verder kunt ontwikkelen.
Effectiever communiceren, stap 3: Observeer lichaamstaal
De grafiek hieronder laat het bekende model van Albert Mehrabian zien. In zijn onderzoeken toonde hij aan dat wanneer gesprekken worden gevoerd over gevoelens, voorkeur en afkeer, het waarschijnlijk is dat de ontvanger meer zal vertrouwen op de overheersende communicatievorm (namelijk non-verbale communicatie: 55% + 38%), dan op de letterlijke betekenis van onze woorden (7%). Alhoewel dit onderzoek dus alleen toepasbaar is op gesprekken die gaan over gevoel, is de boodschap duidelijk. Lichaamstaal is belangrijk. En, als je bekend bent met het DISC-Model helpt lichaamstaal je in te schatten wat de voorkeursstijl van de ontvanger is, zodat jij je gedragsstijl daar weer op aan kunt passen (zie de volgende stap).
Tip: In het kort: Zo herken je de 4 DISC-Stijlen aan hun lichaamstaal:
– Hoog D: Korte maar krachtige, directieve gebaren. Ongedurige uitstraling
– Hoog I: Open houding, praat met ‘handen’, geanimeerd stemgebruik
– Hoog S: Attent maar afwachtend, luisterende houding, komt ontspannen over
– Hoog C: Weinig beweging in het lichaam, afstandelijk, correct en beleefd
Effectiever communiceren, stap 4: Pas je stijl van communiceren aan aan je publiek
Na het nemen van stap 1, 2 en 3, kan je verantwoord gaan “zenden”. Je gaat wat zeggen, reageren op je omgeving. Hoe ga je dit doen? Je hebt je al verplaatst in de ander, door goed te luisteren en lichaamstaal te observeren. Nu ga je naar je eigen communicatiestijl kijken. Hoe kan je zo effectief mogelijk communiceren met je ontvanger? Moet je wellicht je tempo een beetje aanpassen? Iets meer gas terug of juist bij geven? Zelf de leiding nemen in het gesprek of het initiatief bij de ander neerleggen? Bedenk ook dat niet elke vorm van humor door iedereen gewaardeerd wordt.
Tip: In deze stap komen EQ, Gedrag (DISC) en 12 Driving Forces samen. Je Driving Forces bepalen namelijk wat je emotioneel kan uitdagen, en je voorkeursstijlen in gedrag bepalen vervolgens HOE dit naar buiten komt. We hebben daarom hard gewerkt aan een rapportage waarin deze 3 domeinen van persoonlijkheid samenkomen, om een nog vollediger beeld van de respondent te schetsen. Een voorbeeldrapport van ons nieuwe TriMetrix EQ rapport vind je hier.
Effectiever communiceren, stap 5: Wees je bewust van je “Social Footprint”
We communiceren niet alleen meer face to face, maar ook voor een groot deel op internet. Komt de persoon die we in het offline leven (willen) zijn, overeen met wie we online zijn? Of ben jij misschien stiekem wel een “reaguurder”? Zouden we de meningen die we online zetten, bijvoorbeeld ook op de voorpagina van een grote krant willen zien? We communiceren online meer dan we denken, en het is goed ons bewust te zijn van het grote bereik dat Sociale Media heeft. Wat zien anderen als ze onze “Social Footprint” zien?
Tip: Ook het bij het gebruik van sociale media speelt emotionele intelligentie een grote rol. Volgens een onderzoek van John Suler (hoogleraar Psychologie aan Rider University) uit 2004, gedragen mensen zich op het web altijd een beetje anders dan in het echte leven. Hoe zelfbewust zijn wij? Hebben we door hoe we over kunnen komen? In het EQ-profiel van TTI Success Insights vind je ook tips die je bewuster maken van jouw manier van communiceren.
Wil je meer weten over een van onze profielen klik dan op een van de links hieronder:
Wat vond je van deze blog? Laat je mening hieronder achter!