Flexibiliteit is reuze handig. Als telefoonabonnement, inlegkruisje, outdoor kleding, tuinslang, polsstok of Epke ben je een stuk gewilder mèt dan zonder. Hetzelfde geldt tegenwoordig voor de werkende professional, young dan wel matured. Met een flexibele basishouding op de yogamat alleen red je het niet, ook op de werkvloer moet je flink meebuigen. Flexibiliteit als competentie is niet meer weg te denken uit ons management jargon.
Best lastig al dat flexibele gedoe, zeker als je als gewoontedier hecht aan voorspelbaarheid. Kansloos? Welnee! Laat het beerdiertje in jezelf los en je overleeft elk organisatorisch ecosysteem. Eh…het wàt?
De ultieme survivor
Toen ik voor het eerst een beerdiertje zag, viel ik als een blok voor hem. Of voor haar want dat is lastig te determineren bij beerdiertjes. Beerdiertjes zijn dol op mos en vind je letterlijk overal op onze planeet en daarbuiten (waarschijnlijk ook in jouw achtertuin), alleen had ik Discovery Channel nodig om ze te ontdekken. Deze all time survival kampioenen zijn de bescheidenheid zelve. Ze gaan van klein (1,5 mm) tot heel, heel klein (0,1 mm). Dat op zich vind ik al een prestatie van formaat, maar mijn respect nam monumentale vormen aan toen ik leerde over zijn/haar plooibare karakter. Wat feiten over het beerdiertje op een rij:
- Ze overleven in temperaturen van -270 tot +120 graden Celsius;
- Ze kunnen een decennium lang in hyper droge omstandigheden overleven door zichzelf in een verschrompeld, uitgedroogd, schijndood zakje te transformeren;
- Zodra ze weer in contact komen met water, hebben ze maar een paar uurtjes nodig om weer tot leven te komen als beerdiertje met alles erop en eraan;
- Zelfs als ze de ruimte ingeschoten worden overleven ze, zonder ruimtepakken, zonnebrandcrème of beschermende capsules. Niet allemaal, maar toch;
- Ze overleven extreme straling, druk en ijlheid. Voor de druk op het diepste punt van de oceaan (11 km) draaien ze hun beerdierpootje niet om. Op de Anapurna of de Mount Everest feesten ze er praktisch zuurstofloos op los;
Wat leert het beerdiertje ons over flexibiliteit?
Het mag duidelijk zijn: beerdiertjes zijn de ultraperformers onder ons op de competentie flexibiliteit. Maar ja, beerdiertjes worden nu eenmaal super flexibel geboren. Wat kunnen wij, goedwillende amateurs zonder die natuurlijke flexibiliteit, van hen leren? Binnen de grenzen van het redelijke, natuurlijk. Als jij morgen gaat trainen voor de marathon, lukt het je ook niet binnen een jaar (of binnen je leven) om die uit te lopen onder de 2.02.57 minuten. Een competentie is dus altijd context gevoelig.
Op de werkvloer zou je flexibiliteit kunnen omschrijven als je vermogen om je op een constructieve manier aan te passen aan de veranderingen om je heen. Zoals veranderingen in werkwijzen, taken, verantwoordelijkheden, collega’s, klanten, markten etc. Hoe ga je om met die veranderingen, vooral met die waar je het moeilijk mee hebt?
Reflectie is een goede eerste stap. Dus sluit je ogen, roep het beeld op van dat schattige beerdiertje en laat je inspireren door de volgende ‘lessen’:
- Les 1: Alles is constant in beweging. Verandering is de natuurlijke staat der dingen. Ertegen vechten kost bakken met energie zonder dat het je veel oplevert.
Stel je voor dat je als beerdiertje voor het eerst de ruimte ingeschoten wordt. Doodeng natuurlijk, maar ben je ook niet een klein beetje nieuwgierig? Stel je open en probeer onderweg te genieten van nieuwe vergezichten. - Les 2: Tijdelijk dan wel meer permanent een andere aanpak of werkwijze kiezen, betekent niet dat je je authenticiteit verliest.
Een beerdiertje is nog steeds een mooi beerdiertje als hij zichzelf transformeert tot beerzakje. Jij bent net zo veelzijdig en hebt ook meerdere kanten. Het is dus geen verraad aan jezelf als je het over een andere boeg gooit, eerder een kracht; - Les 3: Ken jezelf!
Het beerdiertje weet wat hij kan en twijfelt niet aan zichzelf, ook niet onder wisselende omstandigheden. Wees je bewust van je talent en durf erop te vertrouwen.
- Les 4: Aanpassen is niet hetzelfde als alles maar accepteren.
Ook beerdiertjes migreren als ze ergens echt niet mee kunnen leven. Bij wezenlijke veranderingen in je werkomgeving mag en moet je jezelf afvragen: kan ik dit accepteren of veranderen? Zo niet, wat is dan het alternatief?
De assessments van TTI SI kunnen je helpen om je bewust te maken van je belangrijkste kwaliteiten. Wie weet wat hij of zij kan, is goed voorbereid op de veranderingen die zich aandienen, en kan zich richten op een gepaste en flexibele respons, juist door bij zichzelf te blijven.
Nieuwsgierig naar het beerdiertje? Surf naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Beerdiertjes. Of naar https://www.nemokennislink.nl/publicaties/beresterk-bodemdiertje-overleeft-overal/