Het geheim van een succesvol team

Het geheim van een succesvol team

Wat is het geheim van een succesvol team?

Waarom bruist het ene team van energie, bloeit een succesvol team van creativiteit en delen de teamleden het commitment om andere teams voorbij te streven? Wat is het geheim van een succesvol team? Als je als manager moeite hebt om erachter te komen waarom het ene team binnen je organisatie wel functioneert en het andere niet, wees gerust, je bent niet de enige. Nieuw onderzoek op het gebied van teambuilding geeft ons inzicht en tools in handen om je teamprestaties te verbeteren.

Onderzoekers van Harvard namen succesvolle teams onder de loep. Wat direct opviel was dat teamleden in succesvolle teams een ‘klik’ hebben. In deze teams was er continue een buzz gaande. Het onderwerp waarover werd gecommuniceerd leek ondergeschikt aan de vorm. Deze bevinding suggereert dat de sleutel voor peak performance van teams niet ligt in het onderwerp dat wordt besproken. Vooral de manier waarop er wordt gecommuniceerd bepaalt of het team goed presteert.

“Het lijkt een belachelijke bevinding; de manier waarop teams communiceren is veel bepalender voor het succes dan wat er wordt gecommuniceerd”
– Alex Pentland, Harvard University.

De onderzoekers gaan zelfs een stap verder: ze vonden dat communicatiepatronen de meest betrouwbare voorspellingen gaven of en in welke mate een team succesvol wordt. De mate van team-productiviteit is te voorspellen aan de hand van de team-energie en de mate van betrokkenheid van teamleden buiten de formele meetingsstructuur van de organisatie, zo stelden de onderzoekers vast.

Koffiebreak boost teamprestaties

De onderzoekers stelden voor om hun inzichten te toetsen bij een grote organisatie. Een manager werd gevraagd om een dagelijkse gezamenlijke koffiebreak in te plannen voor de teams. Dat geeft de teamleden meer mogelijkheden om met elkaar te socializen, weg van hun werkplek. De koffiebreak boost teamprestaties

Je zult begrijpen dat de verantwoordelijke manager niet enthousiast werd, want het druist in tegen ideeën die hij had over efficiency. Toch probeerde hij het. Het resultaat was verbluffend. De gemiddelde behandeltijd van een order daalde bij slecht presterende teams met 20%. Gemiddeld over alle teams steeg de productiviteit met 8%. Na dit succes past de verantwoordelijke manager het pauzeschema aan van alle teams over alle vestigingen, zo’n 25.000 medewerkers. Hij voorspelt dat het 15 miljoen dollar aan productiviteitswinst gaat opleveren. Mooi meegenomen is dat de tevredenheid van zijn medewerkers stijgt. Soms zelfs met meer dan 10%.

Lessons learned:

  • Hoe je communiceert levert een grotere bijdrage aan teamsucces dan wat je communiceert
  • Communicatie en vooral de informele manier waarop teamleden communiceren is de succesfactor voor het bouwen van succesvolle teams.
  • De meest waardevolle vorm van communicatie is face to face.

Geheim van een succesvol team MelvinGastblogger Melvin Redeker
Avonturier en inspirerende spreker. https://www.melvinredeker.nl

 

 

 

 

Over de schrijver
De TTI SI Gastbloggers zijn over het algemeen personen die met de TTI SI Tools werken, internationale collega's, of leden van het TTI SI Team die een gelegenheidsblog schrijven. Zelf een keer een gastblog schrijven voor TTI Success Insights Benelux? Mail naar projecten@ttisi.nl
Reactie plaatsen