Het Nieuwe Werken anno 2016: Werken met (DISC)Stijl

Het Nieuwe Werken anno 2016: Werken met (DISC)Stijl

Hippe espressobars op kantoor, flexibele werkplekken, rustruimtes. Allemaal kindjes van de revolutie die Bill Gates en zijn Microsoft enige jaren geleden hebben ontketend toen zij Het Nieuwe Werken introduceerden.

Het Nieuwe Werken in de in theorie

In Het Nieuwe Werken staat niet meer de aanwezigheid van een medewerker op kantoor centraal, noch het maken van uren, maar gaat het om de output die je levert. Als medewerker krijg je de ruimte en de vrijheid om je werk binnen bepaalde grenzen naar eigen inzicht vorm te geven en uit te voeren. Het Nieuwe Werken draait om slimmer, efficiënter en effectiever werken.

Tenminste… dat is de gedachte erachter. En menig medewerker zag zichzelf al rollend uit bed met een kopje koffie in een joggingbroek op de bank zitten. De laptop op schoot, keihard aan het werk. Ideaal!

Het Nieuwe Werken in de praktijk

Maar is Het Nieuwe Werken nu echt dé oplossing om voor iedere werknemer een prettiger werkklimaat te creëren? Past Het Nieuwe Werken bij elke gedragsstijl? Laten we eens, met het DISC model voor ogen, kijken wat de voor- en nadelen zijn van Het Nieuwe Werken in combinatie met de verschillende DISC-stijlen.

Een hoge D zal de vrijheid van controle en supervisie fantastisch vinden en vindt het heerlijk om “afgerekend” te worden op het eindresultaat. Ook het werken voor een bedrijf dat überhaupt meegaat in Het Nieuwe Werken wordt door een hoge D als prettig ervaren. Een hoge D houdt er namelijk van om toekomstgericht te denken en innovatief te werk te gaan. Aan de andere kant bestaat het gevaar dat deze einzelgänger nog meer los komt te staan van de groep. Het van nature autonome gedrag van de hoge D wordt gevoed door de overvloed aan vrijheid. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat deze D en het team uit elkaar groeien, ook op communicatief vlak.

Ook een hoge I zal kunnen genieten van de bewegingsvrijheid en flexibiliteit dat Het Nieuwe Werken biedt. Thuiswerken, als onderdeel van Het Nieuwe Werken, kan heel efficiënt zijn. Maar allerlei afleidingen liggen op de loer: even snel een wasje draaien, boodschappen doen en onverwachts bezoek krijgen. Het is belangrijk dat je discipline hebt en de juiste prioriteiten stelt. Iets wat een hoge I van nature minder in huis heeft. Verder is het binnen Het Nieuwe Werken minder vanzelfsprekend waar en wanneer jij en je collega’s elkaar treffen[1]. Dit kan leiden tot minder sociale contacten. Wat gaat de hoge I zijn collega’s missen!

Een hoge S kan zich vrij goed concentreren en het vooropgezette plan stap voor stap uitvoeren, ook als er geen directe controle is. Het organisatievermogen van de hoge S komt hem binnen Het Nieuwe Werken goed van pas. Maar de hoge S is ook gevoelig voor persoonlijke aandacht en waardering. En ergens vindt een hoge S die voorspelbare werkomgeving waar hij van 9-17 uur zit wel lekker. Zit een hoge S te wachten op collega’s die zijn werkplek inpikken die al 10 jaar van hem was?!

De hoge C vindt het over het algemeen heerlijk om (thuis) een eigen werkplek te hebben. Dit zal de kwaliteit van het geleverde werk ten goede komen, wat de hoge C nu juist wil borgen. Waar de hoge C moeite mee kan hebben, is het gebrek aan structuur. Wil een hoge C wel in een zelfsturend team zitten of toch liever een duidelijk kader meekrijgen? Kan een hoge C uit de voeten met minder hiërarchie en meer eigen verantwoordelijkheid?

Het Nieuwe Werken is dus vooral het werken met verschillende gedragsstijlen. Rekening houden met de kracht en de valkuilen van iedere combinatie van gedragsstijlen om te komen tot optimaal resultaat en optimaal werkplezier!

Vind je het leuk om:

  • Te ontdekken wat jouw unieke gedragsstijl is?
  • Inzicht te krijgen in je kwaliteiten en valkuilen?
  • Te onderzoeken welke werkomgeving het beste bij je past?
  • Het Nieuwe Werken optimaal aan te laten sluiten bij de stijl van je medewerkers?

Bekijk dan hier een voorbeeld van het TTI SI Persoonlijke Stijl- en Motivatieprofiel. Wil je meer weten of even sparren over de toepassingsmogelijkheden binnen jouw organisatie? Mail naar inhoud@ttisi.nl. We komen graag met je in gesprek!

[1] Saskia Langenberg, het nieuwe werken werkt, http://www.hetnieuwewerkenwerkt.nl/2016/06/online-samenwerken-zo-6-handige-tips/

Over de schrijver
Henry is een echt mensenmens. Reden genoeg om de advocatuur te verlaten en als consultant-trainer te gaan werken bij TTI SI. Vriendelijk, accuraat en inhoudelijk sterk, met oog voor detail en de neiging om nét de goede vragen te stellen, weet hij in zijn rol als trainer én blogger altijd inhoudelijke kwaliteit in een mooi jasje te steken!
Reactie plaatsen