Hoe waarde(n)vol was jouw laatste vakantie?

Hoe waarde(n)vol was jouw laatste vakantie?

Op ontdekking naar je drijfveren

Welke mooie herinneringen en verhalen heb jij meegenomen van je laatste vakantie? Neem even de tijd om daarover na te denken… Want wat jij de moeite waard vindt om te delen met het thuisfront, is illustratief voor datgene waar jij waarde aan hecht. Met andere woorden: het antwoord op (onder andere) deze vraag geeft inzicht in jouw zogenoemde drijfveren.

Ieder zijn ding, ieder zijn drijfveer

Terug naar jouw favoriete herinnering om te delen. Misschien denk je wel:

 • “Op de eerste dag zijn we het museum ingedoken. Ik ben blij dat we dat hebben gedaan, want ik weet nu veel meer over de rijke geschiedenis en cultuur van…”
 • “Als ik zie wat ik voor mijn vliegtickets heb teruggekregen; mooie kamer, fijn personeel. De perfecte prijs-kwaliteit verhouding.”
 • “Die avondwandeling over de klif was prachtig! De rotsen, het klauteren, de zeelucht, de zilte bries, het opspattende water, ik voel het nog! En dan de zon in het water zien wegzakken, onvergetelijk!”
 • “Wat hadden wij een leuke gastheer en -vrouw. Er was gelijk een klik en we hebben elke avond samen gegeten. We zijn in die twee weken echt een soort familie van elkaar geworden.”
 • “Ushuaia kan ik op mijn lijstje van bijzondere plekken bijschrijven. Ben ik toch maar mooi in de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld geweest.”
 • “Ik heb niet één specifieke herinnering, maar vindt dat iedereen zou moeten reizen! Je hoort toch wat van de wereld te hebben gezien en verder te kijken dan je eigen kleine wereldje?!”

Afhankelijk van waar jouw gehoor dan weer waarde aan hecht, zijn er vervolgens grofweg twee scenario’s denkbaar. 1) De ander hangt aan je lippen, stelt geïnteresseerde vragen, levert input. Er ontspint zich een levendig gesprek over een gezamenlijke passie. 2) De ander doet verwoede pogingen om geeuwtjes te onderdrukken, geeft plichtmatige antwoorden, en verandert bij de eerste stilte van onderwerp.

Vakantieherinneringen zijn een indicatie voor wat jij belangrijk vindt. Maar de wereld om je heen waarderen doe je overal en altijd. Ook als je niet op vakantie bent. Taken waar je graag je tijd en energie in steekt, gespreksonderwerpen of personen die je waardeert, het werk waar je je thuis voelt… het zegt net zo veel over wat jou werkelijk drijft.

Wat waardeer jij en waarom is dat zo belangrijk?

Wat jij werkelijk waardeert, drijft jou op een positieve manier om te handelen. Om tot actie te komen. Om keuzes te maken. Een beter begrip van wat jou beweegt, helpt bij het maken van betere keuzes in leven en loopbaan. Bewustzijn van je eigen drijfveren helpt ook om die van anderen makkelijker herkennen. Denk aan gezinsleden, vrienden en collega’s. Dit inzicht leidt tot meer begrip en wederzijdse waardering.

Kennis van drijfveren is daarom ook nuttig op de werkvloer. Jouw drijfveren en die van je collega’s bepalen of je aansluiting vindt bij gesprekken, of je je lekker voelt in de groep, maar ook of je de visie van de organisatie kan onderschrijven. Je drijfveren zeggen bovendien iets over de unieke kwaliteiten die je een organisatie te bieden hebt. Wanneer je drijfveren in je dagelijks werk worden vervuld, draagt dit bij aan jouw werkgeluk!

Inzicht in je drijfveren

Drijfveren zitten vanbinnen. We ‘horen’ ze als we mogen praten over wat we echt belangrijk vinden. Denk aan de vakantie-ervaringen. Maar dat is nog iets anders dan bewust omgaan met onze drijfveren. Om je te helpen in dat bewustwordingsproces, heeft TTI Success Insights de Drijfverenanalyse ontwikkeld. Gebaseerd op de zes universele drijfveren van Eduard Spranger wordt gemeten welke waarde jij hecht aan:

 1. het vergaren van Kennis
 2. het creëren van Rendement
 3. het beleven van Balans
 4. het helpen van de Medemens
 5. het uitoefenen van Invloed
 6. het naleven van een Leidraad

Ga, bij wijze van experiment, eens terug naar de vakantieherinneringen hierboven. Misschien herken je de 6 drijfveren? En misschien herken je een bepaalde drijfveer terug in je eigen vakantieherinneringen?

Drijfverenpatroon

Sterker nog, misschien herken je er wel 2?! TTI Success Insights gaat daarom een stapje verder. Wij zijn van mening dat het niet alleen gaat om het benoemen en inzichtelijk maken van je losse drijfveren. Het gaat om je unieke drijfverenpatroon. Op welke manier houden jouw drijfveren verband met elkaar? Hoe versterken en/of verzachten ze elkaar? De onderlinge samenhang en intensiteit van je drijfveren bepalen door hoe jij de wereld waardeert.

 Ga je mee op ontdekkingsreis?

Ben jij klaar om opnieuw op reis te gaan? Volg de TTI SI Themaweken en je leest 4 weken lang een blog of artikel over het onderwerp: waarden & waardering. Zo ontdek je op welke terreinen waarden nog meer een rol spelen en hoe jij, je collega’s en jouw organisatie van die kennis kunnen profiteren.

Het TTI Success Insights Year Event 2017 zal in april gehouden worden met het thema: “Waarde(n)vol”. Op de hoogte gehouden worden van het programma en weten wanneer de inschrijving is geopend? Laat hieronder je naam en mailadres achter, en je ontvangt als eerste bericht!

Over de schrijver
Henry is een echt mensenmens. Reden genoeg om de advocatuur te verlaten en als consultant-trainer te gaan werken bij TTI SI. Vriendelijk, accuraat en inhoudelijk sterk, met oog voor detail en de neiging om nét de goede vragen te stellen, weet hij in zijn rol als trainer én blogger altijd inhoudelijke kwaliteit in een mooi jasje te steken!
Reactie plaatsen