2020. Prachtig getal. Een getal dat balans, rust, harmonie, schoonheid en symmetrie uitstraalt. 2020 heeft daarmee wat mij betreft alles in zich om het jaar van de zelfreflectie te worden. Vooral voor hen bij wie die balans niet vanzelfsprekend is. Mensen zoals ik, gelukkige bezitters van ‘conflicterende’ combinaties in hun drijfveren en gedragspatronen.
Wat is een intern conflict?
Iedereen heeft ze wel eens: interne conflicten. Situaties waarin je met jezelf in tweestrijd raakt omdat er voor jou op dat moment geen eenduidig antwoord is. Het ene moment denk je: just do it! Het volgende moment: nee, dit kan ik echt niet maken want…etc. Je wilt iets, maar misschien toch ook weer niet.
Als het om het wel of niet eten van een overgebleven oliebol gaat is er (meestal) nog geen man overboord. Lastiger wordt het als deze innerlijke conflicten zich manifesteren in onderlinge relaties, in de rollen die je vervult, of als ze jouw doelen in de weg staan.
Geweten, gevoel, verstand
Interne conflicten zijn er in vele soorten en maten. Heel herkenbaar voor de meeste mensen: je gevoel zegt wat anders dan je verstand. Bijvoorbeeld: ik zou zo graag een hond willen, maar ik heb geen tijd om hem uit te laten dus dat is niet eerlijk. Hart en de hersenen strijden in jou om voorrang.
Ook emoties kunnen onderling conflicteren. Een mooi voorbeeld daarvan is onze boze reactie als een gezinslid waar we ons ongerust over maken tot onze opluchting en dankbaarheid opeens het huis binnenstapt. “Hoe kon je me dit aandoen?!” strijdt om voorrang met “Godzijdank, je bent ongedeerd”.
Ook Goed-Fout vragen kunnen enorme, meestal nachtelijke, discussies oproepen. We noemen dit vaak gewetensconflicten. Die spelen vooral op als loyaliteit (aan jezelf versus aan de ander) in het geding is. Bijvoorbeeld: ik vind dat deze reorganisatie echt de verkeerde kant opgaat en het liefste stap ik morgen nog op. Maar ja, dan laat ik mijn team in de steek en kan ik niks meer voor ze doen.
Me-Me conflict
Sommige gecertificeerde TTISI Consultants onder jullie zijn nog bekend met een andere vorm van een intern conflict. Het zogenoemde Me-Me conflict. Deze benaming hanteren we wanneer iemand:
- DISC-gedragsvoorkeuren heeft die tegenstrijdig lijken. Bijvoorbeeld sturend, uitdagend D-gedrag én accomoderend, vreedzaam S-gedrag;
- Twee Driving Forces (ook wel innerlijke motivatoren genoemd, hierna DF) sterk bij zichzelf aanwezig voelt, die soms kunnen botsen. Bijvoorbeeld het subjectief voelende van de Belevende DF en het rationele beredeneren van de Onderzoekende DF;
- DISC-Gedragsvoorkeuren combineert met een schijnbaar conflicterend DF-patroon. Bijvoorbeeld D gedragsvoorkeuren in combinatie met een sterke Belangeloze en Ondersteunende Driving Force.
Geen conflict maar dialoog
Innerlijke conflicten hebben van alles met onze achtergrond, normen – en waarden, ervaringen en persoonlijkheid te maken. Zware of diepliggende innerlijke conflicten kunnen een mens behoorlijk verlammen en vragen soms om professionele interventie.
In veel andere situaties, met name als het om een DISC of Driving Forces Me-Me conflict gaat, biedt jouw conflict juist een prachtige kans op verdieping en verrijking. Alles wat er voor nodig is, is het woord ‘conflict’ vervangen door het woord ‘dialoog’. En vervolgens kun je gaan genieten! Bijvoorbeeld van het feit dat je:
- je nooit verveelt met jezelf, want je hebt altijd een leuke gesprekspartner in de buurt;
- al ‘dialogiserend in jezelf’ heel veel leert over jezelf en over anderen;
- iets kunt wat anderen misschien niet kunnen, namelijk schijnbaar tegengestelde werelden met elkaar verbinden;
- anderen kan verrassen met iets wat ze niet direct achter je gezocht hadden;
- anderen aan het denken kan zetten: jouw interne dialoog kan de moeite van het delen waard zijn.
Een paar concrete me-me voorbeelden
Ben je…
…Doelmatig én Altruïstisch? Jij durft hulpvaardigheid anders te waarderen! Niet alleen in complimentjes of bedankjes, maar in tastbare beloningen. Waarom zou je niets mogen vragen voor het feit dat je anderen leert om goed voor zichzelf te zorgen? Zelfredzaamheid is de sleutel tot ontwikkeling.
…Hoog D en Hoog S? Jij lult niet, maar poetst! Er zijn al genoeg mooie praatjesmakers, dus jij zet liever je schouders eronder en laat de resultaten voor je spreken. Je neemt het heft graag in handen, maar schuwt de uitvoering niet. Wat jij je voorneemt, na zorgvuldige overwegen, maak je af.
Hoog S/C én Bepalend/Standvastig? Laat jou maar schuiven! Je aanpak is zorgvuldig, rustig, vriendelijk en correct, maar je weet precies waar je de pionnetjes neerzet en waarom. Als een diplomaat achter de schermen krijg je heel veel gedaan door te kneden, te masseren en recht te strijken.
Nieuwsgierig of jij de gelukkige bezitter van een Me-Me conflict bent? Stap eens naar HR en vraag of er een persoonlijk ontwikkelbudget beschikbaar is, bijvoorbeeld voor het maken van je eigen TTISI DISC & Driving Forces Analyse. Download hier een voorbeeld. Of wordt zelf gecertificeerd zodat jij jezelf en anderen prachtige inzichten kan verschaffen.