Messi vs Ronaldo. Het luie talent versus de competentie van een harde werker
Het blijft een eeuwige discussie. Wie is de beste voetballer van de wereld, Lionel Messi of Cristiano Ronaldo? De ene speler veroorzaakt bij iedere voetballiefhebber een ware zinsbegoocheling door zijn sublieme, zo makkelijk ogende, maar onnavolgbare dribbels. De ander boezemt ontzag in door de ongelofelijke precisie, snelheid en effectiviteit waarmee hij record na record breekt.
Wat mij persoonlijk meer bezighoudt is niet zozeer wie de beste is, maar de vraag waar het voetbalvernuft bij beide vandaan komt. Uiteraard hebben ze allebei hun successen geboekt door de combinatie van talent en hard werken. Toch zou je gechargeerd kunnen zeggen dat Messi het ‘luie’ talent is en Cristiano Ronaldo de harde werker, die zich de competenties van het voetbal heel knap eigen heeft gemaakt.
Wat is het verschil tussen talent en competentie? Ook deze vraag blijft een ‘eeuwige discussie’. Een ruwe schets van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo illustreert goed het verschil tussen talent en competentie.
Wat is het verschil tussen talent en competentie?
Talent is een aangeboren aanleg of begaafdheid. Je kunt talent tot ontplooiing laten komen en zichtbaar maken. Je kunt ook verborgen talenten hebben, of ervoor kiezen niet alles uit je talent te halen wat erin zit.
Competentie is het vermogen om iets wat gevraagd wordt goed uit te voeren. Hiervoor zijn specifieke kennis en aan te leren vaardigheden nodig. Ook hierin kun je je ontwikkelen. Je kunt je een competentie uitstekend eigen maken zonder dat je er direct een uitzonderlijk talent voor hebt.
Je zou kunnen zeggen dat talent van binnenuit komt, van jou is, en dat jij bepaalt wat je ermee doet. Terwijl competenties van buitenaf komen, door anderen bepaald. Ze worden van je gevraagd als je ergens in wilt slagen.
Talent versus competentie – ter illustratie
Talent: Ik zag laatst beelden van de 5 jarige Lionel Messi, die toen al met zijn dribbels zijn leeftijdgenootjes duizelig achterliet. De bal aan zijn voet lijkt haast met een onzichtbaar touwtje vastgeknoopt te zitten. Door zijn voetbalintelligentie heeft hij als het ware ogen in zijn achterhoofd. Hij voelt aan waar zijn medespelers zullen opduiken, ‘leest’ de ruimte en weet ze vervolgens feilloos te vinden. Messi is weleens beschreven als een symfonie op het voetbalveld. Maar ook iemand die lijkt te slaapwandelen totdat er een bal aan zijn voeten ligt. Zich het snot voor de ogen werken is niet zijn sterkste kwaliteit.
Competentie: Cristiano Ronaldo werd in zijn jeugd vooral gezien als een ruwe diamant. Wat mij opvalt is dat hij uitblinkt in het hebben van een enorme wilskracht, drive en eerzucht, waardoor hij bereid is keihard te werken. Hij brengt oneindig veel uren op het trainingsveld en in het krachthonk door. Een werker pur sang. Omdat hij weet dat zijn atletische lichaam en eindeloos veel oefening, zorgen voor de perfectie die hij zoekt op het voetbalveld. Je zou kunnen zeggen dat hij door zijn harde werken meer uit zijn voetbalcarrière haalt dan er misschien in zat.
Waar talent en competentie elkaar ontmoeten, worden bijzondere prestaties geboren. Het voorbeeld van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo illustreert dat. Maar het leert ons ook dat je met hard werken kunt opboksen tegen uniek talent. Dat je zo gedreven kunt zijn om de allerbeste te zijn, dat je excelleert, zonder misschien het uitzonderlijke talent te bezitten dat anderen van nature hebben meegekregen. En dat je zo meer uit je carrière kunt halen dan er aanvankelijk in lijkt te zitten.
Aan de andere kant is het kennen van je talenten heel nuttig. Het helpt je om met relatief minder moeite uit te blinken in bepaalde competenties.
Waarin excelleer jij? Wat is jouw unieke talent? Of heb jij die grote wilskracht en gedrevenheid om in de competentie die van jou gevraagd wordt de allerbeste te zijn? De instrumenten van TTI SI helpen je te ontdekken:
- Wat jouw unieke talenten zijn
- Welke drijfveren jou helpen de meeste voldoening uit je carrière te halen
- Waar jij echt blij van wordt in leven en loopbaan
Annejet de Blecourt
op 20 Sep 2017Salome de la Mar
op 22 Sep 2017Dorien
op 20 Sep 2017Ellen van Velthoven
op 23 Sep 2017Willem Tijs
op 23 Sep 2017Dorien
op 27 Sep 2017Jeroen krijt
op 27 Sep 2017Arnaud van Dijk
op 30 Sep 2017Hanan Echarif
op 05 Oct 2017Ron eman
op 19 Oct 2017