Wat is het verschil tussen talent en competentie?

Wat is het verschil tussen talent en competentie?

Messi vs Ronaldo. Het luie talent versus de competentie van een harde werker

Het blijft een eeuwige discussie. Wie is de beste voetballer van de wereld, Lionel Messi of Cristiano Ronaldo? De ene speler veroorzaakt bij iedere voetballiefhebber een ware zinsbegoocheling door zijn sublieme, zo makkelijk ogende, maar onnavolgbare dribbels. De ander boezemt ontzag in door de ongelofelijke precisie, snelheid en effectiviteit waarmee hij record na record breekt.

Wat mij persoonlijk meer bezighoudt is niet zozeer wie de beste is, maar de vraag waar het voetbalvernuft bij beide vandaan komt. Uiteraard hebben ze allebei hun successen geboekt door de combinatie van talent en hard werken. Toch zou je gechargeerd kunnen zeggen dat Messi het ‘luie’ talent is en Cristiano Ronaldo de harde werker, die zich de competenties van het voetbal heel knap eigen heeft gemaakt.

Wat is het verschil tussen talent en competentie? Ook deze vraag blijft een ‘eeuwige discussie’. Een ruwe schets van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo illustreert goed het verschil tussen talent en competentie.

Wat is het verschil tussen talent en competentie?

Talent is een aangeboren aanleg of begaafdheid. Je kunt talent tot ontplooiing laten komen en zichtbaar maken. Je kunt ook verborgen talenten hebben, of ervoor kiezen niet alles uit je talent te halen wat erin zit.

Competentie is het vermogen om iets wat gevraagd wordt goed uit te voeren. Hiervoor zijn specifieke kennis en aan te leren vaardigheden nodig. Ook hierin kun je je ontwikkelen. Je kunt je een competentie uitstekend eigen maken zonder dat je er direct een uitzonderlijk talent voor hebt.

Je zou kunnen zeggen dat talent van binnenuit komt, van jou is, en dat jij bepaalt wat je ermee doet. Terwijl competenties van buitenaf komen, door anderen bepaald. Ze worden van je gevraagd als je ergens in wilt slagen.

Talent versus competentie – ter illustratie

Talent: Ik zag laatst beelden van de 5 jarige Lionel Messi, die toen al met zijn dribbels zijn leeftijdgenootjes duizelig achterliet. De bal aan zijn voet lijkt haast met een onzichtbaar touwtje vastgeknoopt te zitten. Door zijn voetbalintelligentie heeft hij als het ware ogen in zijn achterhoofd. Hij voelt aan waar zijn medespelers zullen opduiken, ‘leest’ de ruimte en weet ze vervolgens feilloos te vinden. Messi is weleens beschreven als een symfonie op het voetbalveld. Maar ook iemand die lijkt te slaapwandelen totdat er een bal aan zijn voeten ligt. Zich het snot voor de ogen werken is niet zijn sterkste kwaliteit.

Competentie: Cristiano Ronaldo werd in zijn jeugd vooral gezien als een ruwe diamant. Wat mij opvalt is dat hij uitblinkt in het hebben van een enorme wilskracht, drive en eerzucht, waardoor hij bereid is keihard te werken. Hij brengt oneindig veel uren op het trainingsveld en in het krachthonk door. Een werker pur sang. Omdat hij weet dat zijn atletische lichaam en eindeloos veel oefening, zorgen voor de perfectie die hij zoekt op het voetbalveld. Je zou kunnen zeggen dat hij door zijn harde werken meer uit zijn voetbalcarrière haalt dan er misschien in zat.

Waar talent en competentie elkaar ontmoeten, worden bijzondere prestaties geboren. Het voorbeeld van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo illustreert dat. Maar het leert ons ook dat je met hard werken kunt opboksen tegen uniek talent. Dat je zo gedreven kunt zijn om de allerbeste te zijn, dat je excelleert, zonder misschien het uitzonderlijke talent te bezitten dat anderen van nature hebben meegekregen. En dat je zo meer uit je carrière kunt halen dan er aanvankelijk in lijkt te zitten.

Aan de andere kant is het kennen van je talenten heel nuttig. Het helpt je om met relatief minder moeite uit te blinken in bepaalde competenties.

Waarin excelleer jij? Wat is jouw unieke talent? Of heb jij die grote wilskracht en gedrevenheid om in de competentie die van jou gevraagd wordt de allerbeste te zijn? De instrumenten van TTI SI helpen je te ontdekken:

  • Wat jouw unieke talenten zijn
  • Welke drijfveren jou helpen de meeste voldoening uit je carrière te halen
  • Waar jij echt blij van wordt in leven en loopbaan

Over de schrijver
Rieke is Customer Care Professional bij TTI Success Insights Benelux. Omdat een carrière voor haar niet zaligmakend is, kiest zij voor een leven waarin zij betaald werk kan combineren met zich onbetaald inzetten voor de medemens. Op kantoor is Rieke blij wanneer de klant blij is. Een van haar andere passies is creatief schrijven. Daarom is ze een van de gewaardeerde bloggers bij TTI Success Insights Benelux.
Annejet de Blecourt
Door

Annejet de Blecourt

op 20 Sep 2017

Goed stuk Salomé 👍🏻

Salome de la Mar
Door

Salome de la Mar

op 22 Sep 2017

Alle lof voor Rieke, onze sportblogSTER ;)

Dorien
Door

Dorien

op 20 Sep 2017

Het is een heel goede blog ja! Van....Rieke :-)

Ellen van Velthoven
Door

Ellen van Velthoven

op 23 Sep 2017

Mooi stuk, helder!

Willem Tijs
Door

Willem Tijs

op 23 Sep 2017

Mooi verhaal. Het verschil is zo heel precies beschreven. Het is ook belangrijk te blijven zien dat je voor zeer specialistische competenties een bepaald talent echt nodig kunt hebben. Als je bijvoorbeeld heel erg taalvaardig bent, goed mensen kunt inspireren, maar een beperkt ruimtelijk inzicht hebt is het vak van architect misschien niet de beste keuze. Daarnaast zijn affiniteiten zeer belangrijk. Als iemand erg veel talent heeft voor een vak en weinig affiniteit daarmee is hij of zij doorgaans veel minder succesvol in het verwerven van de benodigde competenties dan iemand met voldoende talent en veel affiniteit met het vak. Waar affiniteiten en talenten samen komen ontstaat de meeste energie en potentie.

Dorien
Door

Dorien

op 27 Sep 2017

Helemaal mee eens, Willem Tijs

Jeroen krijt
Door

Jeroen krijt

op 27 Sep 2017

Goed artikel. Groet jeroen krijt , sales trainer

Arnaud van Dijk
Door

Arnaud van Dijk

op 30 Sep 2017

Helder stuk, mooie metafoor

Hanan Echarif
Door

Hanan Echarif

op 05 Oct 2017

Super mooi en interessante blog Rieke!

Ron eman
Door

Ron eman

op 19 Oct 2017

Beste rieke ik vind je blog over deze twee uitzonderlijke goede voetballers erg goed,persoonlijk ben ik een liefhebber van Messi maar hij heeft ook een grote groep harde werkers naast en achter zich staan zoals iniesta,Ronaldo moet het daarentegen hebben van keihard werken,dat zie je ook wel aan z'n enorme gespierde lichaam.persoonlijk ga ik voor een combinatie van beide want soms kom je tot de ontdekking dat er meerdere talenten in je schuilen die jezelf nog niet ontdekt hebt,andere daarentegen hebben die allang gezien en dan is dat "krachthonk!"nodig om die verborgen talenten naar boven te laten komen.en dat kan wel eens heel lang duren voor je zo'n "speler"wordt als de competentie die Ronaldo bezit.al met al is een combinatie van deze spelers een enorm voorbeeld hoe je met je talenten kan komen tot een persoonlijkheid waar je je eigenwaarde mee verreikt.als voetballiefhebber zit ik liever in het stadion camp nou omdat ik liever de luie voetballer Messi liever zie dan het krachtmens Ronaldo.

Reactie plaatsen