5 vragen die je moet stellen bij het kiezen van een assessment

5 vragen die je moet stellen bij het kiezen van een assessment

Er worden tegenwoordig ontzettend veel verschillende assessments aangeboden. Daardoor is het vaak lastig door de bomen het bos te blijven zien. Wat is voor jouw organisatie nu de juiste keuze? Hieronder volgen een paar vragen die je een assessmentleverancier zou kunnen stellen om een beter inzicht te krijgen in het assessment. Zo wordt het kiezen van een assessment makkelijker! 

Op welke theorie of welk onderzoek is het assessment gebaseerd?

Sommige assessments borduren nog steeds voort op onderzoek en theorieën van 20 of 30 jaar geleden. Terwijl anderen hun producten constant blijven doorontwikkelen om te blijven voldoen aan de laatste wetenschappelijke inzichten omtrent alle psychologische modellen in assessments. Het antwoord op deze vraag vertelt je welke wetenschappelijke of onderzoekstechnische onderbouwing er is voor het betreffende assessment.

Werkt het assessment met gemiddelden of met een norm? Waarop is die gebaseerd?

De wereld wordt wel kleiner, maar is daarmee geen eenheidsworst. Culturele verschillen kunnen diverse onderdelen van onze persoonlijkheid aanzienlijk beïnvloeden. Het is daarom belangrijk te erkennen dat elk land zijn eigen gedragscultuur heeft, en dat dit altijd mee moet wegen, óók in het gebruik van assessments. De uitslagen van een assessment kunnen afwijken van de werkelijkheid wanneer ze gebaseerd zijn op de resultaten van een populatie uit een ander taal- of cultuurgebied. Of zelfs op algemene, internationale normen en gemiddelden. Betrouwbare assessments kunnen lokale gemiddelden presenteren van het taalgebied of het land waar het assessment wordt afgenomen.

Zijn er validatieonderzoeken die het assessment onderschrijven?

Een organisatie die belang hecht aan het leveren van een goed, betrouwbaar assessment, zal er voor zorgen dat haar instrumenten gevalideerd en consistent blijven. Een beoordeling van validiteit kan natuurlijk het beste worden uitgevoerd door onafhankelijke statistici zodat objectiviteit gewaarborgd blijft. Goed validatieonderzoek gaat bijvoorbeeld in op de interne consistentie van een vragenlijst, maar ook op zaken als test-hertest betrouwbaarheid, en de aanwezigheid van een bias (is een assessment immuun voor discriminatie op leeftijd, geslacht, afkomst, etc). Dit soort studies geven je de garantie dat je ook daadwerkelijk conclusies kunt trekken aan de hand van het afgenomen assessment.

Wat voor soort assessments biedt u aan?

Sommige assessmentleveranciers bieden slechts één assessment aan. Anderen hebben een assortiment waarbij allerlei verschillende onderdelen van persoonlijkheid worden gemeten. Het antwoord op deze vraag geeft je inzicht in de veelzijdigheid van een assessmentleverancier. Wanneer een leverancier verschillende onderdelen van persoonlijkheid kan adresseren, is dat wellicht interessanter voor je, dan wanneer een leverancier slechts gespecialiseerd is in één stukje van de persoonlijkheidspuzzel.

Hoe verschilt uw assessment van dat van uw concurrenten?

Elke assessmentleverancier zou deze vraag moeten kunnen beantwoorden op een manier die jou laat zien dat ze weten wat marktconform is, en zowel de sterke punten als de imperfecties van hun product kunnen aanwijzen. Dit onthult namelijk of een leverancier inderdaad deskundige kennis heeft over zijn eigen assessment, maar ook over die van de concurrent.

Het kiezen van een assessment dat past bij jouw doel en organisatie is geen sinecure. Ben je geïnteresseerd in de antwoorden van TTI Success Insights Benelux op deze vragen? Bel dan gerust naar ons kantoor! We staan u graag te woord!

Over de schrijver
Reactie plaatsen