De reflectieve leider bestaat echt - Over leiders met een hoge S- of C-stijl

De reflectieve leider bestaat echt - Over leiders met een hoge S- of C-stijl

Een van de belangrijkste aspecten van het DISC model is volgens TTI SI dat DISC waardevrij is. Een D, I, S of C-stijl is nooit goed of fout, nee het is simpelweg de stijl die je bij voorkeur hanteert in de onderlinge communicatie en die je hanteert om zaken gedaan te krijgen. DISC geeft een objectief beeld van iemands voorkeursstijl.

Ondanks dat het bovenstaande een van de eerste dingen is die ik meegeef tijdens trainingen, valt het me regelmatig op dat er toch vooroordelen bestaan met betrekking tot de hoge D- en I-stijl (en daarmee ook met betrekking tot de hoge S- en C-stijl). Op het moment dat ik namelijk tijdens een presentatie een grafiek laat zien met een hoge D en I stijl en vervolgens de vraag stel: wat zou deze persoon doen in het dagelijkse leven?, dan krijg ik vaak als antwoord: “dat is een leider” of “dat is een directeur van een grote onderneming”. Uiteraard weten we beter, maar toch denken we vaak dat alleen de Hoge D’s en I’s van deze wereld echt goede leiders kunnen zijn. Ondanks dat we het anders aanleren en doorgeven, blijft dit vooroordeel toch bestaan.

Maar hoe zit het dan met inspirerende leiders uit het verleden zoals Gandhi, Abraham Lincoln en Moeder Theresa of de huidige “S en C leiders” Mark Zuckerberg en Bill Gates? Deze leiders staan of stonden niet bepaald bekend om hun aanwezige, dominante, praatgrage gedragsstijl. Toch wisten zij mensen te inspireren, te overtuigen en hadden ze impact en een bepaalde “presence”. Personen met een hoge S of C-stijl kunnen dus uitstekende leiders zijn.

Het is zaak de gedachte dat er alleen D en I leiders zouden bestaan, los te laten. Zo vindt ook Andy Johnson, schrijver van de blog: S & C (a.k.a. introverted) Leaders[1]. En als er dan toch een S of C leider opstaat, laten we dan niet van hem verwachten dat hij zijn natuurlijke gedragsstijl laat varen en zichzelf meer laat zien of meer enthousiasme aan de dag legt, oftewel zich moet gaan gedragen als een D of I leider.

Het is juist heel mooi als in een organisatie beide typen leiders aanwezig zijn. Ze vullen elkaar goed aan en zowel werknemers als de organisatie als geheel trekken voordeel van de “best of both worlds”.  Dat het werkt bewijzen onder andere Jobs & Wozniak en Gates & Ballmer; beide leiderschapsstijlen zijn nodig om te komen tot optimale resultaten, groei van je medewerkers en van je onderneming!

Hoe kunnen we onze vooroordelen over S en C-stijl bij leiders overwinnen?

Om onze vooringenomenheid met betrekking tot S en C leiders te overwinnen moeten we eerst onze eigen kijk op DISC weer objectiveren. Het DISC model weer écht waarde-en oordeelvrij benaderen. En misschien ook wel even de geschiedenisboeken in duiken…

Hoe kunnen we dat doen?

  • Oefen je zelfbewustzijn. Stel jezelf de vraag: ben ik vooringenomen? Op basis waarvan?;
  • Verdiep je in de ander, het liefst iemand met een stijl die totaal het tegenovergestelde is van je eigen stijl;
  • Verander je denkwijze.

Als we ons eenmaal bewust zijn van onze vooroordelen, ons verdiepen in de ander en onze denkwijze aanpassen, dan kunnen we ons gedrag vervolgens aanpassen. Het een vloeit als het ware uit het andere voort. De waardering voor C en S leiders zal groeien en evenwichtig leiderschap met zowel D-I als S-C leiders zal weer in de praktijk worden gebracht. Met optimalisatie van resultaten tot gevolg.

Ben jij benieuwd of er een leider in je schuilt? En of dit met een D-I, S-C of andere stijl is? Of wil je de kracht van beide typen leiders gebruiken om het optimale uit je onderneming en medewerkers te halen?

Lees hier meer over de TTI SI Gedragsanalyse of bekijk een voorbeeld van een PSM Profiel. Wil je meer weten of even sparren over de toepassingsmogelijkheden binnen jouw organisatie? Mail naar inhoud@ttisi.nl. We komen graag met je in gesprek!

Binnenkort meer over de varianten van leiderschap die verschillende DISC-stijlen met zich meebrengen!

[1]Andy Johnson, S & C (a.k.a. introverted) Leaders, http://www.ttisuccessinsights.com/s-c-k-introverted-leaders/

Over de schrijver
Henry is een echt mensenmens. Reden genoeg om de advocatuur te verlaten en als consultant-trainer te gaan werken bij TTI SI. Vriendelijk, accuraat en inhoudelijk sterk, met oog voor detail en de neiging om nét de goede vragen te stellen, weet hij in zijn rol als trainer én blogger altijd inhoudelijke kwaliteit in een mooi jasje te steken!
Reactie plaatsen