De War For Talent - Make love, not War!

De War For Talent - Make love, not War!

Lees een E-zine op HR gebied, een discussie op een HR forum of een interview met een HR manager en het angstzweet breekt je uit. De boodschap die wordt verkondigd: de oorlog is begonnen! Sluit alle ramen en deuren en zorg dat je tot de tanden toe bewapend bent… Nee… niet ter voorbereiding op een letterlijke oorlog, maar een oorlog om talentvolle nieuwkomers op de arbeidsmarkt. De vraag die in deze zogenaamde War for Talent centraal staat, is hoe organisaties talent binnen kunnen halen en kunnen behouden.

Aldus de Haviken in HR-land. Volgens de Duiven onder de HR professionals is deze strijd om talent al lang voorbij. Volgens een derde groep woedt deze oorlog nog wel degelijk, maar valt het allemaal wel mee. Snap jij het nog? Mocht het niet zo zijn, maak je dan niet druk, want ook in HR-land bestaat er veel onduidelijkheid over de status van de War for Talent.

Wapenstilstand?

De realiteit is dat deze oorlog in Nederland niet zo zwaar heeft gewoed als voorspeld. En waarschijnlijk zal deze War for Talent ook in de nabije toekomst niet ons telefoonverkeer stilleggen, onze belangrijkste toevoerwegen blokkeren of onze infrastructuur platleggen.

Het is wel een feit dat er een toenemende vraag naar arbeidskrachten is in met name de High Tech industrie. Banen genoeg in de IT-sector bijvoorbeeld, maar geen talent om die in te vullen. Bovendien zorgt de vergrijzing in Nederland ervoor dat er minder mensen deelnemen aan het arbeidsproces en daardoor ontstaat een afnemend arbeidspotentieel[1].

Andere tactiek

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Of wint de War for Talent. Maar is het voor organisaties verstandig om zich vooral te focussen op het binnenhalen en behouden van nieuw talent? Misschien is het juist nu tijd om na te denken over al het potentiele talent dat organisaties al in huis hebben! Of dat thuis, ‘uitgerangeerd’, want ‘al’ 45+ op de bank zit. Zou je als werkgever of HR professional dat talent willen laten lopen of onbenut willen laten? Is het niet beter om HR processen zodanig in te richten dat het talent op de werkvloer ontdekt wordt, zodat het ingezet kan worden als gewijzigde concurrentieverhoudingen, wet- en regelgeving of technologische ontwikkelingen dat vragen? Of dat er meer ruimte komt voor zeer gemotiveerd talent, mét de wijsheid en ervaring die met de jaren komt?

Volgens TTI Success Insights Benelux wel. En ik denk dat de Chinese generaal Sun Tzu het met ons eens zou zijn. Hij omschreef een aantal essentialia om een oorlog te winnen[2]. Twee daarvan zijn:

He will win whose army is animated by the same spirit throughout all its ranks.

He will win who, prepared himself, waits to take the enemy unprepared.

Vrij vertaald betekent dit dat die strijdmacht waarvan de troepen het meest gemotiveerd zijn en die zich bovendien het beste heeft voorbereid, zal winnen.

Bij TTI SI ontwikkelen we bruikbare en betrouwbare assessments voor coaches, consultants, trainers, adviseurs, HR professionals en leidinggevenden. Onze instrumenten bieden ondersteuning bij het benutten van talent. Ze helpen organisaties om de “right man (or woman) on the right place” te krijgen. Want talent hebben is een ding, maar het begrijpen en gebruiken van dat talent is iets anders.

Bij het ontwikkelen van talent, spelen drijfveren een belangrijke rol. Door middel van onze Drijfverenanalyse worden vragen beantwoord als: waar lopen onze talenten warm voor? welke prikkels hebben ze nodig? Van welke taken en activiteiten krijgen ze energie? Als dat duidelijk is, kan de organisatie een omgeving creëren, waarin dit talent zich kan ontpoppen.

Ook ons TriMetrix instrument is een vreedzaam ‘wapen’ dat je kunt inschakelen. Door middel van dit instrument wordt duidelijk wat iemand van nature gemakkelijk afgaat in een gegeven situatie of omgeving. Oftewel: wat zijn of haar talenten zijn. Concreet gaat het daarbij om de vraag hoe iemand informatie verwerkt, hoe hij of zij waarneemt. Welke patronen en bewustzijnsniveaus sturen zijn of haar gedachten en denkneigingen?

Omarm nieuw talent en ga gerust daarvoor de War for Talent aan. Maar vergeet ook het talent dat elke dag naast je zit niet te motiveren en te inspireren. Of om aan te kloppen bij oudgedienden die zich met hart en ziel willen inzetten voor je goede zaak. Sun Tzu zei immers ook:

“He will win who knows when to fight and when not to fight.” Degene die weet wanneer hij wel en niet moet vechten, komt als winnaar uit de strijd.

Ben je ook benieuwd wat de instrumenten van TTI SI voor u en uw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust eens contact op met de afdeling inhoud of commercie om de mogelijkheden te bespreken of gewoon om eens te sparren. We denken graag met je mee!

 

 

[1] http://overduurzameinzetbaarheid.nl/war-for-talent-alleen-te-winnen-met-opleiden/

[2] Sun Tzu, The art of War.

 

Photo credit: danieljcoomber via Visual Hunt / CC BY-NC-ND

Over de schrijver
Henry is een echt mensenmens. Reden genoeg om de advocatuur te verlaten en als consultant-trainer te gaan werken bij TTI SI. Vriendelijk, accuraat en inhoudelijk sterk, met oog voor detail en de neiging om nét de goede vragen te stellen, weet hij in zijn rol als trainer én blogger altijd inhoudelijke kwaliteit in een mooi jasje te steken!
Reactie plaatsen