Per 25 mei 2018 is ons privacy beleid gewijzigd als gevolg van de AVG. Klik hier voor meer informatie.
Meer info

Page content

article content

Moeite met Soundos? Het ligt niet alleen aan haar!

Wat je over EQ kunt leren van Expeditie Robinson

Elke dag zien we wat Emotionele Intelligentie met ons doet. Bij onszelf of bij anderen, maar ook in televisieprogramma’s als Expeditie Robinson. En natuurlijk gaat EQ altijd samen met ons gedrag (DISC). Het observeren van EQ en Gedrag in de praktijk kan je helpen je eigen EQ te vergroten, en misschien zelfs dat van je omgeving

Het mooie aan Expeditie Robinson vind ik dat daar, op een bounty-eiland hier ver vandaan, een groep mensen verandert in een mini-maatschappij. De echte wereld vervaagt, en het eiland is de enige realiteit die overblijft. Tactiek, persoonlijke emoties en gevoelens, botsen elke dag. De kandidaten kunnen niet even uitrazen bij hun beste vriend of vriendin, maar moeten samenwerken met mensen die normaal wellicht niet hun voorkeur zouden hebben, om op het eiland te kunnen overleven.

Eigenlijk is de kantoortuin ook zo’n mini-maatschappij. Op het werk gelden namelijk ook andere (spel)regels dan thuis. We hebben te maken met klanten, collega’s en leidinggevenden, op wie we dagelijks onze zelfregulatie, sociale vaardigheden en empathie kunnen oefenen. We kletsen op de vrijdagmiddagborrel bij met die leuke collega en doen zo inzichten op waarmee we ons zelfbewustzijn weer vergroten. En we doen elke maandagmorgen weer een beroep op onze zelfmotivatie om uit bed te komen en naar ons werk te gaan.

Misschien herken jij de domeinen van EQ ook wel als je zelf naar Expeditie Robinson of soortgelijke programma’s kijkt? Ik vind het in ieder geval leuk even op een rijtje te zetten welke dingen mij opvielen bij het kijken naar Expeditie Robinson vanuit EQ-Perspectief. Wie weet heb jij wel een Soundos op kantoor, en ga je die na het lezen van deze blog een stuk beter begrijpen!

 

Soundos el Ahmadi

Iedereen kent wel die ene collega, best wel een grappig type hoor, maar zo ongelooflijk onhandig en lomp in haar uitspraken… Wellicht een hoge I met lage Sociale vaardigheden?

In de eerste aflevering dacht ik bij Soundos, ah leuk, weer zo’n gezellige flapuit. In de tweede aflevering ging haar gunfactor al ietsje naar beneden, en tijdens het schrijven van deze blog is ze ongeveer de meest gehate BN’er op twitter. Waarom? Vanwege de manier waarop ze zich opstelt in haar team. In plaats van te werken aan de onderlinge relatie (nadat ze haar pijnlijk hebben weggestemd, maar ze tegen de verwachting in toch mag blijven) neemt ze een vijandelijke en zelfdestructieve houding aan.

Een overzicht van Soundos in Expeditie Robinson tot nu toe vind je hier; http://www.upcoming.nl/globalistaa/22187/iedereen-is-doodsbang-voor-de-bloedfanatieke-soundos-in-expeditie-robinson

 

Hoe reageert haar team op haar?

Het ‘probleem’ van de lagere Sociale vaardigheden ligt primair bij Soundos. Maar in mijn ogen zijn haar teamleden medeverantwoordelijk voor de sfeer, door de manier waarop zij met haar omgaan. Dit heeft te maken met Empathie, waar team geel zo weinig van laat zien dat het me een beetje pijn doet.

Dit is duidelijk te zien in het fragment van de eilandraad. Als ze de verwachting uitspreekt de volgende stemming alsnog te worden weggestemd, beginnen Kaj en Danny (een beetje geniepig) te lachen. De Eye-rol die Kaj doet nadat ze besluit te blijven, spreekt boekdelen. Waar haar kampleden haar voor de stemming al negeerden of buitensloten, werd dat na de stemming alleen maar erger. Zo versterken ze samen de negatieve sfeer én het gedrag van Soundos.

Is dit niet heel vergelijkbaar met wat er gebeurt bij pesten op de werkvloer? Iemand wijkt af (op wat voor wijze dan ook), en in plaats van het bespreekbaar maken van de situatie, wordt er door de rest gekozen voor een negatieve insteek. Zo raakt het buitenbeetje steeds verder van de groep verwijderd.

Bekijk het fragment hier: http://www.expeditierobinson.nl/video/fragmenten/770/doe_het_voor_mij

Heb jij een Soundos in je team? Dit kun je doen om haar te helpen aan haar Sociale vaardigheden te werken:

  • Zegt ze iets onaardigs? Probeer te onderzoeken of ze het ook echt onaardig bedoelt, of dat het gewoon een onhandige uitspraak is. Spreek uit dat het je kan kwetsen als ze zulke opmerkingen maakt, maar doe dit op een rustig moment.
  • Geef zelf het goede voorbeeld door persoonlijke interesse te tonen. Wie goed doet, goed ontmoet. Gaat dit niet vanzelf? Spreek dan uit dat jij het fijn zou vinden als zij af en toe ook interesse toont in jou.
  • Geef duidelijk je grenzen aan. Wat vind jij wel en niet prettig in communicatie en wat verwacht jij van haar? Geef haar vervolgens ook voldoende tijd om hier aan te werken.
  • Besluit als team om haar te helpen. Er is niets ergers dan wanneer een groep besluit dat iemand er niet bij hoort. Daarentegen is er ook niets sterkers dan samen te werken aan een gemeenschappelijk doel: Een goede sfeer. Als iedereen eerlijk en open is in de communicatie naar elkaar, scheelt dat de helft.

Hoe denk jij erover? Ligt het vooral aan Soundos, of speelt het team hier ook een rol in? Hoe zou jij reageren op een Soundos in je team?  Wil je weten hoe het gesteld is met het EQ van jouw team? Laat je certificeren voor EQ, of neem contact met ons op over de mogelijkheden.

Comment Section

0 reacties op “Moeite met Soundos? Het ligt niet alleen aan haar!

Plaats een reactie