Ongewenst gedrag op de werkvloer, een grapje moet toch kunnen?

Ongewenst gedrag op de werkvloer, een grapje moet toch kunnen?

Een ouderwets goede “Belgenmop”, een “er komt een blondje bij de dokter” grap of een scherpe opmerking over de andere sekse. Altijd leuk om de werkweek te starten met zo’n luchtig momentje. Moet toch kunnen? Of niet?

Uiteraard is er in de basis niets mis met een grapje op de werkvloer, maar het is nu eenmaal een feit dat niet iedere collega dit soort grappen zal kunnen waarderen. Wat de een ziet als een leuke grap, kan de ander, afhankelijk van het onderwerp, ervaren als pesten, discriminatie of zelfs seksuele intimidatie.

Ongewenst gedrag op de werkvloer is een serieuze zaak die de nodige aandacht verdient. Circa 1,2 miljoen werknemers hadden vorig jaar op de werkvloer te maken met ongewenst gedrag. Minister Asscher heeft daarom afgelopen maandag de campagne “Moet Toch Kunnen” gelanceerd[1].

Maar wanneer gaat een slechte grap of een vriendelijke aanraking over in ongewenst gedrag? Dat is niet eenvoudig te zeggen en is voor iedereen anders, maar is zeker het bespreken waard. Het verschil in zienswijze heeft onder andere te maken met het hanteren van verschillende normen en waarden, maar ook, verrassend genoeg, met een verschil in emotionele intelligentie! In hoeverre is iemand in staat om de eigen emoties en die van anderen aan te voelen, te begrijpen, te verwerken en te reguleren. Emotionele intelligentie heeft een belangrijke impact op onze professionele en persoonlijke effectiviteit.

Werknemers die ongewenst gedrag ervaren op de werkvloer kunnen het slachtoffer worden van beroepsziekte nummer 1 in Nederland, namelijk werkstress! Dit is onwenselijk voor werknemers en ook voor organisaties. Het aantal werknemers dat dit ongewenste gedrag ervaart meldt zich vaker ziek, zo’ n 7 werkdagen per jaar. Dit kost werkgevers volgens Onderzoeksinstituut TNO circa 1,7 miljard per jaar. Het in kaart brengen van de werkstress binnen een organisatie en inzichtelijk maken uit welke bronnen de stress voortkomt, is dan ook van belang voor werknemer en organisatie.

Ervaart u ook werkstress wegens ongewenst gedrag binnen uw organisatie? Wilt u weten hoe u en uw collega’s hiermee om zouden kunnen gaan? Of merkt u dat ongewenst gedrag een rol speelt op uw afdeling en wilt u dit bespreekbaar maken? Bekijk dan eens onze SQ Analyse en EQ-Analyse.

[1] De Volkskrant, ruim miljoen werknemers heeft last van ongewenst gedrag, http://www.volkskrant.nl/economie/ruim-miljoen-werknemers-heeft-last-van-ongewenst-gedrag~a4314170/?hash=8a8392099b6aad40eb44e63edaf44e6bec9f6f1b, (6 juni 2006).

Over de schrijver
Henry is een echt mensenmens. Reden genoeg om de advocatuur te verlaten en als consultant-trainer te gaan werken bij TTI SI. Vriendelijk, accuraat en inhoudelijk sterk, met oog voor detail en de neiging om nét de goede vragen te stellen, weet hij in zijn rol als trainer én blogger altijd inhoudelijke kwaliteit in een mooi jasje te steken!
Reactie plaatsen