Persoonlijke Stijl en Motivatie on TOP of mind! - Hoe houd je Gedrag (DISC) en Drijfveren levend?

Persoonlijke Stijl en Motivatie on TOP of mind! - Hoe houd je Gedrag (DISC) en Drijfveren levend?

Het zit er op. Je hebt net je feedbackgesprek gevoerd met je respondent aan de hand van het Persoonlijke Stijl en Motivatie profiel. De respondent was blij met alle (soms nieuwe) inzichten over zijn manier van communiceren, en begrijpt nu veel beter waarom hij bepaalde keuzes maakt. Het geeft een heerlijk gevoel als de respondent blij weggaat. Maar, wat gebeurt er na het feedbackgesprek? Wat gaat hij er mee doen?

Of, je hebt net een succesvolle teamsessie gedraaid. Je kijkt tevreden hoe de groep elkaar wijst op zijn of haar overduidelijke gedragsstijlen. Ze hebben de theorie goed begrepen. Maar… Morgen gaat iedereen weer terug naar de werkvloer. Hoe zorg je dat alles wat ze hebben geleerd in de dagelijkse praktijk ook beklijft?

Samen met de TTI SI Consultants die aanwezig waren op het Year Event 2017, hebben we nagedacht over deze vragen. Met de volgende tips zorg je dat zowel jij als de respondent méér uit het PSM-profiel halen.

4 Tips om het Persoonlijke Stijl en Motivatieprofiel levend te houden:

Tip 1: Werk in trajecten

Begeleid je respondent in de vorm van een traject. Doordat je meer tijd uittrekt, werk je ook met meerdere reflectiemomenten, en “druppelt” de theorie als het ware bij de respondent naar binnen. Zo blijft het langer hangen. Ook kun je in een traject werken met oefeningen, zodat de respondent de praktijkervaringen die hij opdoet met zijn nieuwe inzicht, met jou kan delen. Trajecten kunnen verschillen qua duur, lengte en intensiteit. Afhankelijk van de ontwikkelvraag en behoeften van de respondent natuurlijk.

Tip 2: Maak het visueel

Sommige respondenten zijn visueel ingesteld. De beste manier waarop zij herinnerd kunnen worden aan de kracht van hun unieke combinatie gedrag én drijfveren is door gebruik te maken van visuele hulpmiddelen. Maak bijvoorbeeld een kaartje met een mooie afbeelding of quote om hen te helpen herinneren aan hun persoonlijke unieke combinatie. Of je vraagt of de respondent de achtergrond van zijn telefoon tijdelijk wil veranderen naar een afbeelding met een boodschap die aansluit bij de coachvraag. Als je met een team werkt, heb je misschien iets aan de posters die beschikbaar zijn voor DISC-Kenmerken (je vindt deze op de Toolkit Gedrag). Deze kun je op laten hangen in algemene ruimtes, zodat iedereen regelmatig een reminder krijgt.

Tip 3: Persoonlijke noot

Veel consultants zijn fan van de persoonlijke aanpak. Immers, geen consultant, én geen respondent is hetzelfde. In je follow-up kun je daar dan ook gebruik van maken. Jij bent bekend met de gedragsstijl en drijfveren van de respondent, dus je kunt je “ontwikkel-reminders” daaraan aanpassen. Vraag gerust wat de respondent zelf denkt dat voor hem werkt, een belletje, appje, kaartje of gewoon een vervolgafspraak na een paar maanden? Ook altijd een mooie variant: De respondent een kaartje aan zichzelf laten schrijven met daarop wat ze hebben geleerd van het traject. Stuur ze dit kaartje dan een half jaar later op. Zo helpen ze zichzelf herinneren!

Tip 4: Iedereen dezelfde taal

De ideale situatie, is een organisatie die DISC en Drijfveren al heeft opgenomen in haar taalgebruik. Dan zijn er oneindig veel mogelijkheden om de combinatie levend te houden. Als de organisatie “DISC” spreekt, stellen nieuwe medewerkers zich bijvoorbeeld aan het team voor aan de hand van hun Persoonlijke Stijl en Motivatie profiel. Als er een nieuw project wordt aangenomen, kunnen de rollen en taken worden ingedeeld aan de hand van ieders kwaliteiten en voorkeuren. Het kan een onderdeel worden van de POP-gesprekken, teamoverleggen enzovoorts.

Jij maakt het verschil

De beste tip die we je kunnen geven om Persoonlijke Stijl en Motivatie profielen levend te houden; ontwikkel je eigen werkwijze. Jouw persoonlijke achtergrond, ervaring en expertise bepalen hoe je onze profielen inzet. Jij maakt onze profielen bijzonder, door jouw toepassing ervan. De tips in deze blog komen van consultants met vele jaren ervaring, maar gebruik ze als inspiratie, niet als een exact voorbeeld om te volgen. Creëer je eigen methode, en stem die af op de wensen van de respondent of opdrachtgever. Het PSM-profiel is een rapportage waar je heel veel kanten mee op kunt, dus maak er zo volledig mogelijk gebruik van! En weet dat je altijd even kunt bellen met de afdeling inhoud om te sparren of voor ondersteuning.

Staat jouw methode om Gedrag en Drijfveren levend te houden er nou niet tussen in deze blog, en wil je die wel graag delen met de rest van het netwerk? Reageer dan hieronder!

 

Deze blog is gebaseerd op het document “Gedrag & Drijfveren levend houden-Tips & Trucs” dat beschikbaar is gesteld aan alle aanwezigen van het TTI SI YE 2017. In dit document staat iedere tip volledig uitgewerkt inclusief concrete voorbeelden. Wil je graag dit document ontvangen? Mail even naar projecten@ttisi.nl

Over de schrijver
Henry is een echt mensenmens. Reden genoeg om de advocatuur te verlaten en als consultant-trainer te gaan werken bij TTI SI. Vriendelijk, accuraat en inhoudelijk sterk, met oog voor detail en de neiging om nét de goede vragen te stellen, weet hij in zijn rol als trainer én blogger altijd inhoudelijke kwaliteit in een mooi jasje te steken!
Reactie plaatsen