Persoonlijkheidstesten: doe jezelf niet tekort!

Persoonlijkheidstesten: doe jezelf niet tekort!

Zoek op persoonlijkheidstesten op internet, en je krijgt tientallen pagina’s voorgeschoteld met links naar sites van, voor of over persoonlijkheidstesten. Afgaand op veel aanbieders die claimen dat ze persoonlijkheid meten, is het een fluitje van een cent. Je klikt in een paar minuutjes wat keuzes weg in een online vragenlijst en voila… de unieke jij die je bent wordt keurig samengevat in wat steekwoorden op een A-4 tje in je mailbox afgeleverd. Hoe makkelijk kan het zijn? Maar… zoals volgens de Keuringsdienst van Waarde speltbrood de lading gezond helemaal niet hoeft te dekken, zo dekken persoonlijkheidstesten de lading persoonlijkheid helemaal niet.

Wat is persoonlijkheid?

Een goed begrip van wat je meet, start met de definitie van je wat je wilt meten. Persoonlijkheid dus. De Dikke van Dale is wel heel beknopt: datgene wat een persoon karakteriseert. Dan maar Wikipedia. De vrije encyclopedie citeert een aantal experts: “Persoonlijkheid is een begrip uit de psychologie en omvat een dynamisch en georganiseerd geheel van karakteristieken (voelen, denken, doen) die aan een persoon kunnen worden toegekend.”(1)(2). En voegt daar aan toe: “Dit geheel van eigenschappen beschrijft de manier waarop een persoon in verschillende situaties zal reageren, de manier waarop hij denkt, en waardoor hij gemotiveerd zal worden.”(3)

Wat denk jij?

Laat de bovenstaande definities even goed op je inwerken. En stel jezelf vervolgens de volgende vragen: Is het werkelijk mogelijk om een dynamisch, complex, gelaagd concept als mijn persoonlijkheid te vangen in één vragenlijst, in één online of schriftelijk afgenomen persoonlijkheidstest? Heeft mijn kleurrijke Zelf niet recht op meer? Op werkelijk verdiepende inzichten en verrassende doorkijkjes, bijvoorbeeld? Vergelijk het met een rondreis door een prachtig maar deels onbekend land dat je echt wilt ontdekken. In de hoofdstad ben je al eens geweest. Nu wil je het achterland echt leren kennen. Dan boek je ook geen tweedaagse bustour langs de ‘highlights’.

Onze visie op persoonlijkheid

TTI Success Insights respecteert persoonlijkheid om wat ze is. “Ieder mens is een uniek wezen. Niet alleen ‘biologisch’ gezien, maar vooral ook door iets wat velen omschrijven als persoonlijkheid, in de volksmond ook wel karakter genoemd. Lastige begrippen die de lading ook niet helemaal dekken. Want wat we eigenlijk bedoelen is: wie we zijn. Dat wat maakt dat wij, los van onze fysieke verschijning, anders zijn dan de ander.”(4) Tal van factoren spelen hierin een rol. Dingen die we al vanaf onze geboorte hebben meegekregen van onze ouders, zoals intelligentie, natuurlijke aanleg of talenten, bepaalde erfelijke gedragskenmerken. Of dingen die we tijdens ons leven leren door onze ervaringen, opvoeding, opleiding en de mensen om ons heen. Ook normen en waarden die we meekrijgen, kennis die we opdoen, de persoonlijke levensvisie die we ontwikkelen. Kortom: onze persoonlijkheid omvat vele facetten en domeinen. Dus hebben we meerdere vormen van kennis nodig om onszelf (en elkaar) werkelijk te leren begrijpen. Kennis over onze manier van doen, bijvoorbeeld. Of over onze manier van denken. Over wat ons werkelijk drijft. En over onze omgang met eigen emoties en die van anderen.

Persoonlijkheidstest vs Multiple Science Approach

TTI Success Insights gaat uit van de Multiple Science Approach: verschillende vragenlijsten en methodieken om verschillende facetten van persoonlijkheid in kaart te brengen. Ik herhaal: in kaart te brengen. Want in goed/fout testen geloven wij niet, als het op persoonlijkheid aankomt. Wij ontwikkelen geen persoonlijkheidstesten. Wij ontwikkelen analyses die een domein van persoonlijkheid bestrijken. Zoals onze gedragsstijlen, onze drijfveren, onze denkpatronen, onze emotionele vaardigheden. Allemaal facetten die een individu mede maken tot het bijzondere en unieke mens dat hij of zij is. Allemaal facetten die op zich zelf al de moeite van ontdekken waard zijn, op reis naar een groter inzicht in ons Zelf en in anderen.

De rijkdom en veelkleurigheid van onze persoonlijkheid laat zich niet vangen in een persoonlijkheidstest. Bekijk hier de persoonlijkheidsdomeinen waarin TTI Success Insights inzicht verschaft.

1) McAdams, D.P.; Olson, B.D. (2010). Personality Development: Continuity and Change Over the Life Course. Annual Review of Psychology 61: 517-42 . DOI: 10.1146/annurev.psych.093008.100507.

2) G. Matthews and I. J. Deary (1998). Personality traits. Cambridge, UK: Cambridge University Press.

3) Costa, P.T. & McCrae, R.R. (1992). NEO-PI-R Professional manual: Revised NEO Personality Inventory (NEO PI-R) and NEO Five-Factor Inventory (Neo-FFI). Odessa, Fl: Psychological Assessment Resources Inc.

4) TTI Success Insights Leeswijzer Gedrag.

Over de schrijver
Dorien houdt zich vanuit haar bedrijf IESyworks bezig met assessmentinnovatie en -ontwikkeling. Zij is eindeloos geïnteresseerd in wat ons mensen beweegt, stuurt, en typeert. Als individuen én in teamverband. Dit gecombineerd met haar kracht om ingewikkelde vakinhoudelijke kennis, eenvoudig en duidelijk uit te leggen, maakt Dorien een waardevolle Associate Partner én gewaardeerd blogger van TTI Success Insights, het bedrijf waar haar ‘assessmentinhoudelijke roots’ liggen.
Reactie plaatsen