We hebben als mens een diepe psychologische behoefte om onszelf te vergelijken met anderen. Dat kan best intimiderend zijn, want de ander lijkt al snel mooier, slimmer, succesvoller, geslaagder en gelukkiger dan we zelf zijn. Iedereen met een Facebook account kan daarover meepraten. Voor de broodnodige balans hebben we gelukkig ons scherpe oog voor de foutjes, onhebbelijkheden en minpunten van anderen. En als dat geen verlossing biedt kunnen we altijd terugvallen op onze grootste guilty pleasure: leedvermaak.
Het fijnste aan onze preoccupatie met anderen is natuurlijk dat het een prachtig excuus is om niet met onszelf bezig te zijn. Een gemiste kans. Want zelfinzicht is een belangrijke voorwaarde voor zelfontwikkeling, en biedt uitzicht op een leven dat werkelijk bij ons past, privé en professioneel. Daarom daagt TTI Success Insights mensen over de hele wereld uit om de blik wat vaker naar binnen te richten. TTI SI’s Science of Self opent de weg om te starten met dé studie van je leven.
Wat is de Science of Self?
De Science of Self houdt zich bezig met, hoe kan het ook anders, ons ZELF. Over dat Zelf is door alle eeuwen heen veel nagedacht, geschreven, gesproken en onderzocht. Door theologen, filosofen, psychologen, biologen, neurowetenschappers. En door dichters, (levens)kunstenaars en schrijvers. Overduidelijk een all time trending topic dus. Maar er is uiteindelijk maar een die werkelijk in aanmerking komt voor de rol van ervaringsdeskundig expert op het gebied van jouw specifieke zelf: JIJ!
Die expert word je overigens niet zomaar. Een studie naar jouw ‘Zelf’ is namelijk best uitdagend want opgebouwd uit verschillende fases en disciplines. Zo heb je meerdere vormen van kennis nodig om jouw Zelf (nog beter) te begrijpen. Kennis over je manier van doen, bijvoorbeeld. Of over je manier van denken. Over wat je werkelijk drijft. En over je omgang met eigen emoties en die van anderen. Over je normen en waarden. Over waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt. En over de percepties die anderen koesteren over jouw Zelf.
Misschien denk je al lezend: dit is niet voor mij, want ik beschik zo langzamerhand over de nodige deelcertificaten. Dan is de tijd wellicht rijp om je te richten op een specialisatie? De Science of Self in de context van leidinggeven, bijvoorbeeld. Of ondernemen. Samenwerken. Opvoeden. Je bepaalt zelf de kaders. Jouw Zelf is bovendien niet statisch. Een postdoctorale verdieping is daarom altijd zinvol.
Studiehulp
In jouw dubbelrol als studieobject én waarnemer, student én professor kun je natuurlijk wel wat sturing en mentoring gebruiken. Vraag bijvoorbeeld feedback over jezelf aan mensen om je heen die je vertrouwt. “We all need people to give us feedback. That is how we improve.” zei Bill Gates eens. En maak gebruik van de Science of Self leermiddelen die TTI Success Insights je kan bieden: analyses die jou inzicht geven in de verschillende facetten van jouw Zelf. Ze bieden richting en houvast, zeker in combinatie met begeleiding door een gecertificeerd TTI SI Coach. Informeer bij je werkgever of er in het kader van ontwikkeling mogelijkheden zijn om zo’n Science of Self traject te faciliteren. Ook je collega’s, teamgenoten, leidinggevenden en werkgever plukken immers de vruchten van jouw persoonlijke en professionele groei.
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om te beginnen aan de Science of Self. De studie kent geen inschrijvingsstop of leeftijdgrenzen. Ben je ouder dan 18, dan kan je morgen al aan de slag op momenten dat het jou uitkomt. Een grote plus van deze studie is dat je al doende leert. En inzichten die je vandaag opdoet kun je morgen in de praktijk toepassen. Tegelijkertijd leer je ook nog heel veel over anderen. Al onze mensenkennis is tenslotte zelfkennis (1). En ben je werkelijk leergierig, geduldig, moedig en open minded, dan ligt een masterstitel binnen jouw bereik. Al is het mooie van de Science of Self dat je nooit echt uitgeleerd raakt!
1: Allard Pierson, Nederlandse predikant, theoloog en taalkundige 1831-1896
Dominic Obi Ogugua
op 02 Mar 2017Dorien Derksen
op 03 Mar 2017