Stress verminderen? Een gezamenlijke verantwoordelijkheid!

Stress verminderen? Een gezamenlijke verantwoordelijkheid!

Een sneeuwvlokje bestaat voor 95% uit lucht en weegt zo’n 0,004 gram, oftewel praktisch niets. Toch is er recent één sneeuwvlokje te veel neergedwarreld op het dak van een sportzaal in het Tsjechische Ceska Trebova. Dit resulteerde in het ineenstorten van het dak. Een behoorlijk stressvol moment voor de vluchtende sporters…

Maar was dit ene sneeuwvlokje nu echt verantwoordelijk voor de ravage die ontstond? Nee, het sneeuwvlokje was er simpelweg één te veel, de spreekwoordelijke “druppel”. Het dak is uiteraard bezweken onder het totale gewicht van de sneeuw die was blijven liggen.

Een soortgelijke situatie zien wij terug op de Nederlandse werkvloeren: medewerkers die bezwijken onder het toegenomen gewicht en de druk van een sneeuwdek. Een sneeuwdek gevormd door een hoeveelheid sneeuwvlokken die we echter anders noemen, namelijk tijdsdruk, organisatorische veranderingen, weinig steun van collega’s of weinig carrière- vooruitzichten. Allemaal bronnen of factoren die stress veroorzaken. Deze stressfactoren kunnen, als zij niet op tijd worden herkend, resulteren in fysieke of emotionele klachten. Wordt er vervolgens niets met de klachten gedaan, dan kan dit zelfs tot burn-out leiden. Het is een groeiend probleem dat leidt tot zorgwekkende situaties. Medewerkers blijven bij een burn-out namelijk gemiddeld 242 dagen thuis en kosten een werkgever per ziektegeval zo’n € 60.000,- Reden genoeg voor ArboNed om hierover alarm te slaan. Maar hoe kan dit probleem aangepakt worden? Hoe kun je stress verminderen?

Samen sneeuwruimen – Samen stress verminderen

Het is allereerst goed om te beseffen dat de strijd tegen stress er een is van gezamenlijke inspanning. Stress kent immers verliezers aan beide kanten en kan niet alleen door óf medewerker óf werkgever worden opgelost. Medewerker en organisatie zullen de handen ineen moeten slaan om stress te verminderen. Daarbij valt op dat veel organisaties het verminderen en aanpakken van stress wel op de agenda zetten, maar niet goed weten hoe en waar ze moeten beginnen. Daarom hieronder 3 tips om stress aan te pakken en samen te beginnen met het sneeuwruimen.

Tip 1: Haal stress uit de taboesfeer. Het is nog altijd niet gewoon om over stress en stressklachten te praten op het werk. Stress blijft een lastig onderwerp om uit onszelf aan te kaarten. En op ons werk houden we ons vaak groot. En dat terwijl stressklachten juist vaak voortkomen uit situaties op de werkvloer. Een sfeer van openheid en vertrouwen is essentieel voor het bespreekbaar maken van stress gerelateerde klachten. Is er geen openheid, dan zal een medewerker ook niet geneigd zijn om een en ander kenbaar te maken.

Tip 2: Neem de diagnose serieus. Als er eenmaal openlijk over stress wordt gesproken, neem de klachten dan ook serieus. En geef er gerichte aandacht aan. Wuif het niet zomaar weg of denk er niet te licht over. Stress kan serieuze vormen aannemen en zowel fysieke, emotionele als cognitieve gevolgen hebben. Voorbeelden hiervan zijn een verlaagd energieniveau, vergeetachtigheid en humeurigheid. Het is dus van cruciaal belang dat er daadwerkelijk wat met de klachten gedaan wordt. Denk als medewerker en organisatie na over vragen als: Welke stappen moeten er nu genomen worden? Welke aanpak sluit aan bij de klachten van de medewerker? Welke ondersteuning (intern of extern) hebben we daarbij nodig?

Tip 3: Neem je verantwoordelijkheid. Zowel medewerker als werkgever zijn betrokken in dit proces. Het heeft geen zin om met de vinger naar elkaar te wijzen of af te wachten tot de ander actie onderneemt. Het is geen werkgeversprobleem, het is geen werknemersprobleem. Het is een gezamenlijk probleem waarbij een ieder zijn verantwoordelijkheid draagt en een actieve bijdrage levert om de bronnen die stress veroorzaken aan te pakken.

De sneeuwschep

Een goed hulpmiddel bij het verminderen van stress is de Stress Quotiënt Analyse van TTI Success Insights. Deze diagnostische tool brengt werkstress in kaart en fungeert als een soort sneeuwschep die het onderliggende probleem zichtbaar maakt. Het geeft de mate aan waarin stress een rol speelt binnen de organisatie en waardoor deze stress wordt veroorzaakt. Heeft een medewerker last van de manier waarop een leidinggevende omgaat met situaties en mensen? Heeft hij het gevoel dat de taak die hij heeft, niet overeenkomt met de vaardigheden en talenten waarover hij beschikt? Of heeft hij te weinig beslissingsbevoegdheid? De SQ Analyse helpt bij het zetten van die eerste belangrijke stap: stress bespreekbaar maken!

Net als een sneeuwvlokje er soms wel 2 uur over kan doen om op de grond (of een dak) terecht te komen, ontstaat een burn-out ook niet in een dag. Het kan een hele poos duren voordat stressklachten zichtbaar worden voor werkgever, medewerker en zijn omgeving. Als er echter beter op de waarschuwingssignalen wordt gelet (met behulp van de SQ Analyse) en gezamenlijk actie wordt ondernomen om stress te verminderen, wordt veel leed voorkomen.

Wil je stress bespreekbaar maken binnen je organisatie? Ervaart een individu, of een groep individuen, binnen je organisatie stress? En wil je weten waar die stress door wordt veroorzaakt? Neem dan contact op met de afdeling Inhoud via inhoud@ttisi.nl of 020-6979636 om te bespreken hoe je de Stress Quotiënt Analyse kunt inzetten binnen je organisatie. We denken graag met je mee!

Hier kan je alvast een voorbeeldrapportage bekijken.

 

Over de schrijver
Henry is een echt mensenmens. Reden genoeg om de advocatuur te verlaten en als consultant-trainer te gaan werken bij TTI SI. Vriendelijk, accuraat en inhoudelijk sterk, met oog voor detail en de neiging om nét de goede vragen te stellen, weet hij in zijn rol als trainer én blogger altijd inhoudelijke kwaliteit in een mooi jasje te steken!
Frank Straube
Door

Frank Straube

op 06 Feb 2017

Mooi artikel. Helaas is stress op de werkvloer nog steeds een groeiend probleem. Zelf ga ik naast het geven van mindfulness steeds meer hypnose toepassen. Enerzijds om mensen te laten ontspannen in het moment, daarnaast om het onderliggende probleem op te sporen en te tacklen. Mindfulness zorgt voor een duurzame oplossing omdat vaak een manier van denken en leven veranderd moet worden.

Henry Lowe
Door

Henry Lowe

op 08 Feb 2017

Hallo Frank, Dank voor het compliment! Stress is inderdaad een groeiend probleem en helaas een onderwerp waarop nog steeds een taboe rust. Mooie benadering om Mindfulness te gebruiken voor het creëren van een bepaald bewustzijn hierover. Even stilstaan bij, beschouwen en aandacht schenken aan...

Bart Linders
Door

Bart Linders

op 13 Feb 2017

Het bespreekbaar maken van stress heeft al een ontspannende werking. Mijn inziens is het namelijk ook hoe wij als individu omgaan met werkdruk. Druk is niet erg als je erna kan ontspannen, als de stress=vast gehouden expressie tot uiting kan komen door je hart te luchten. Grappig als je die beeldspraak letterlijk neemt, is het zijn dat je je hart meer zuurstof/lucht geeft. Je geeft ruimte aan zaken die je op het hart liggen, dat je slecht slaapt of altijd met hoofdpijn naar huis gaat. In een zeer jong team ben ik echt veruit de oudste. De jonge mensen zijn vaak bekaf, ik ook best wel en ga na mijn werk naar de sportschool, trek wat aan apparaten voor 3/4 u en dan de sauna in en slaap dan twintig minuten. Die combinatie inspanning en rust en warmte helpt mij enorm goed. Ik voel mijzelf weer, onszelf raken we n.l. kwijt in de drukte of extreme drukte. Ons lichaam vergeten we te snel.

Reactie plaatsen