Waarderen van potentieel olympisch kampioenen: Over topsport en mindset

Waarderen van potentieel olympisch kampioenen: Over topsport en mindset

Eindigen bij de top tien in de medaillespiegel op de Olympische Spelen van Rio. Dat was de uitdagende ambitie van Maurits Hendriks. Hoe mooi zou het zijn als we elke Spelen, zomer of winter, minimaal tien keer kunnen genieten van topprestaties als die van Sanne Wevers, Dafne Schippers of Sven Kramer? Om dit te bereiken is het selecteren en ontwikkelen van toptalent ontzettend belangrijk. En dat start op jonge leeftijd. Maar hoe waarderen we jonge sporters om potentieel olympisch talent te selecteren? En hoe kunnen we toptalent begeleiden op jonge leeftijd om daadwerkelijk aan de top te blijven?

Topschaatser

Samen met Arnold van der Poel, hoofdtrainer/coach van RTC (Regionaal Talentencentrum) ZUID WEST KNSB, stel ik mij deze vragen. Om antwoorden te vinden hebben wij de afgelopen drie jaren alle langebaanschaatsers (in de leeftijd van 17 – 23 jaar) van het RTC en hun coaches/trainers een Gedragsstijlen-, Drijfveren– en Denkstijlenprofiel laten maken. We hebben een wensprofiel opgesteld voor de ideale topschaatser op mentaal gebied. Ook een aantal oud-schaatsers, internationaal succesvol en minder succesvol, hebben profielen gemaakt. De profielen zijn meerdere keren met de rijders en coaches besproken. Het resultaat is een mindsetindex en een topsportindex waaraan op dit moment wordt gewerkt. Verder gebruiken de coaches en trainers de inzichten uit de profielen om de rijders optimaal te begeleiden. Daarnaast werken we aan een evaluatieformulier om de mindset in het RTC op nog jongere leeftijd in kaart te brengen.

Topsportindex

De topsportindex waardeert de talentvolle rijders. Het is opgebouwd uit een waarde voor de mentale kracht (denkstijlen en drijfveren), het fysiekvermogen en de technische vaardigheden. Wat je ziet is dat een talent vaak komt bovendrijven op basis van zijn fysieke vermogens en technische vaardigheden. Op jonge leeftijd gaat iemand opvallen door wedstrijden te winnen. Echter, om een wereldtopper te worden, of olympisch kampioen, is de mentale kracht, de ‘mindset’, van doorslaggevend belang. En die kunnen we nu in kaart brengen door de drijfveren van Spranger en de denkstijlen van Hartman te meten bij sporttalenten.

Mindsetindex

De gewenste ‘mindset’ van een (potentiële) wereldtopper is eigenlijk heel eenvoudig te omschrijven. Het is noodzakelijk om vele jaren gefocust te zijn op je doel. Elke dag gemotiveerd zijn om met een ijzeren discipline te trainen én te rusten. Erop gebrand zijn om te leren wat je moet doen en laten om beter te worden. De absolute wil om te winnen, de beste willen zijn. Maar ook kunnen genieten van het proces naar succes. De index geeft een waarde aan de mindset van talentvolle rijders door een berekening los te laten op het drijfveren- en denkstijlenpatroon van de rijders.

Ambitie

En hoe geweldig is het dat we de ‘mindset’ in kaart kunnen brengen met de profielen van TTI SI. De resultaten zijn veelbelovend. Rijders die hebben bewezen tot de beste te behoren, scoren hoger op de mindsetindex. Het komende jaar wordt er gewerkt om de topsportindex en mindsetindex te perfectioneren. Want die ambitie van Maurits Hendriks willen we uiteraard wel behalen. Het is mijn ambitie om daaraan een bijdrage te leveren.

Voor de ‘mindset’ zijn de denkstijlen en drijfverenprofielen van waarde. De gedragsstijlenprofielen zetten wij in om de communicatie tussen rijders en coaches onderling te verbeteren. Introvert of extravert zijn zegt niets over de kans op olympisch succes.


Over de schrijver: Peter Roemeling

peter mindsetindexPeter is partner bij De Zwerm Groep. Zijn motto is ‘Excelleren in vrijheid’. Het is een strategie voor individueel werkgeluk en meesterlijke teams. Voor persoonlijke-, leiderschaps-, talent- en teamontwikkeling mag je me wakker maken!

Vrijheid verkrijg je door:
➤ weten wie je bent,
➤ weten wat je wilt,
➤ en het dan ook daadwerkelijk doen,
➤ in balans met de mensen/wereld om je heen.

Als je daarin slaagt, kun je excelleren en meesterlijke prestaties leveren.

Het TTI Success Insights Year Event 2017 zal in april gehouden worden met het thema: “Waarde(n)vol”. Op de hoogte gehouden worden van het programma en weten wanneer de inschrijving is geopend? Laat hieronder je naam en mailadres achter, en je ontvangt als eerste bericht!

[gravityform id=”29″ title=”false” description=”false”]

Over de schrijver
Rieke is Customer Care Professional bij TTI Success Insights Benelux. Omdat een carrière voor haar niet zaligmakend is, kiest zij voor een leven waarin zij betaald werk kan combineren met zich onbetaald inzetten voor de medemens. Op kantoor is Rieke blij wanneer de klant blij is. Een van haar andere passies is creatief schrijven. Daarom is ze een van de gewaardeerde bloggers bij TTI Success Insights Benelux.
Piet Bieshaar
Door

Piet Bieshaar

op 28 Nov 2016

Peter, proficiat met dit inspirerend artikel. Zou graag bij gelegenheid meer te weten willen komen over de indexen.

Peter Roemeling
Door

Peter Roemeling

op 28 Nov 2016

Hallo Piet, Dank voor het compliment. En in volgende artikelen komt er meer over de indexen. Als je niet kan wachten dan weet je me te vinden.

Salomé
Door

Salomé

op 30 Nov 2016

Bedankt voor dit leuke stuk Peter, ik denk dat een hoop mensen benieuwd zijn naar wat hieruit gaat voortkomen! Hou ons op de hoogte!

Peter Roemeling
Door

Peter Roemeling

op 30 Nov 2016

Salomé, Dank voor je reactie. En er komt zeker een vervolg artikel over de resultaten.

Ciska
Door

Ciska

op 01 Dec 2016

Top!!!

Reactie plaatsen