Een blog over waardering - Wie waardeer jij?

Een blog over waardering - Wie waardeer jij?

Laat ons weten wie jij waardeert en win je eigen waarderingsbal! 

Het was ooit… nou gewoon… een bal. Een stressbal om precies te zijn. Met een tekening van de wereldbol erop. Ingekocht als grappige give-away, met 99 andere ballen. Af en toe rolde deze bal over onze kantoorvloer. Dan gaven we er een gedachteloze schop tegen. En belandde hij onaangeroerd onder een bureau. Tot een van ons de bal onder het bureau vandaan grabbelde. Waarop we er weer een beetje betekenisloos naar zaten te staren.

Inmiddels betekent deze bal bijna ‘de hele wereld’. De bal ligt in een chique glas, met een ‘trots en blij’ label erbij. Een groene ‘hoera’-vlag steekt er bovenuit. Regelmatig roept iemand trots ‘ik voel de bal aankomen’. Of vol bewondering ‘ben jij de huidige balhouder?’

Wat is er met deze bal gebeurd? De bal is verworden van een duizend-in-een-dozijn-stressbal tot een bal die staat voor oprechte waardering. Als iemand van ons een ander wil complimenteren, mag ‘de bal’ worden uitgereikt. De opmerkzame collega motiveert waarom hij of zij vindt dat de ander de bal verdient. Af en toe gaat het om waardering voor een bijzondere prestatie. Maar ook hele gewone, goed uitgevoerde klusjes, of werk waarvan we weten dat het enigszins tegen de drijfveren of gedragsstijl van een ander ingaat, worden opgemerkt. En daar wordt gul waardering voor geuit. Het ontvangen van de bal, ja, daar worden we heel blij van.

Waardering ontvangen of toch liever geven?

Toch waren de reacties van mijn collega’s verrassend toen ik vroeg: ‘Wat was jouw mooiste bal-beleving?’ De meesten antwoordden: ‘Ik vond het nog het leukst om de bal aan iemand uit te reiken.’ En dat is helemaal niet zo gek. Zowel het ontvangen van waardering als het geven ervan doet een mens goed.

Het ontvangen van waardering spreekt voor zich. We voelen ons bij het krijgen van een oprecht, goed gemotiveerd compliment nuttig, geliefd, erkend en begrepen. Het maakt dat we de complimentgever gaan vertrouwen. Bovendien sluit het ontvangen van erkenning en waardering ook stress op dit vlak uit.

Maar ook de gever van waardering wordt blij van het voelen en uiten van dankbaarheid of waardering. Het helpt om ‘positievere emoties te voelen, de gezondheid te verbeteren en hechte relaties op de bouwen’, aldus Harvard Mental Health Letter.

Wat doet geven en ontvangen van waardering met ons?
Een kleine greep…waardering-uiten

Salomé: ‘Het maken van onze nieuwe website heeft me heel wat bloed, zweet, tranen en frustratie gekost. Toen ik daarvoor de bal kreeg, uitgerekend van Jered, wiens kwaliteitseisen vrij hoog liggen, was dat mij heel veel waard.’

Jered: ‘Salomé heeft met het maken van de website echt een topprestatie geleverd. Zeker omdat het voor haar een hele nieuwe uitdaging was. Zij heeft een meer dan verdiende bal gekregen! Daar maak ik graag melding van.’

Susie: ‘Ik merk dat ik vooral ‘joy’ haal uit geven. Onlangs heb ik de bal uitgereikt aan Jered, omdat hij eigenhandig een normaal bureau omgebouwd heeft naar een sta-bureau. Hiermee ging een langgekoesterde wens in vervulling. En heeft Jered zijn veelzijdig toegevoegde waarde weer uitstekend laten blijken. Zijn talenten, drijfveren en gedragsstijl kwamen perfect samen in de efficiënte manier waarop hij dit gedaan heeft.’

Wie waardeer jij deze week?

Raak jij ook zo ontroerd van alle mooie dingen die over iemand worden gezegd bij een afscheid of bij bijzondere gelegenheden? Toch bekruipt mij altijd het gevoel: wat zou het mooi zijn als deze waardevolle dingen ook regelmatig gezegd worden op die doodgewone dag in de week, op het moment dat iemand gewoon naast je zit en zijn of haar werk doet. Wie waardeer jij deze week?

Laat ons hieronder in een reactie weten wie jij waardeert en waarom. Wij waarderen de leukste, liefste, grappigste of origineelste blijk van waardering met een speciale TTI SI Waarderingsbal!

Over de schrijver
Rieke is Customer Care Professional bij TTI Success Insights Benelux. Omdat een carrière voor haar niet zaligmakend is, kiest zij voor een leven waarin zij betaald werk kan combineren met zich onbetaald inzetten voor de medemens. Op kantoor is Rieke blij wanneer de klant blij is. Een van haar andere passies is creatief schrijven. Daarom is ze een van de gewaardeerde bloggers bij TTI Success Insights Benelux.
Dorien Derksen
Door

Dorien Derksen

op 09 Jan 2017

Ik waardeer alle passie, diepgang, en ervaring die Peter Roemeling van De Zwerm Groep steekt in het schrijven van een bijzonder boek waar ook het levenswerk van mijn bescheiden 'held' Robert Hartman een plek in krijgt. Ik kijk heel erg uit naar een inspirerend eindresultaat!

Peter Roemeling
Door

Peter Roemeling

op 11 Jan 2017

Hallo Dorien, Dank voor deze blijk van waardering. Eind 2017 verwacht ik het eindresultaat.

Peter Roemeling
Door

Peter Roemeling

op 11 Jan 2017

Ik waardeer de ondersteuning die ik krijg en heb gekregen van TSI Benelux voor het ontwikkelen van schaatstalent bij het Regionaal Talentencentrum ZUID WEST van de KNSB. Waardoor het mogelijk wordt om een mindsetindex en een topsportindex te ontwikkelen. Voor meer info zie https://ttisuccessinsights.nl/waarderen-potentieel-olympisch-kampioenen/

Barend Gerretsen
Door

Barend Gerretsen

op 16 Jan 2017

Wie ik deze week voor "TTI SI Waarderingsbal" wil nomineren is mijn collega Helga Meurs voor haar creativiteit en actiegerichtheid in de maatwerk-teamtraining voor Tele'Train. Ik waardeer daarbij het vertrouwen dat zij heeft in mijn eigenwijsheid ;-) .

Dorien Derksen
Door

Dorien Derksen

op 16 Jan 2017

Je beleefd onaangepaste Zwitserse eigenwijsheid Barend, die heeft je heel veel goeds gebracht :-). Mooi om te lezen dat je anderen waardeert die jou daarin de vrije teugel geven!

Reactie plaatsen