arrow_drop_up arrow_drop_down
20 december 2017 
in DISC

Waarom je niets hebt aan DISC (alleen...)

DISC is booming. Veel mensen werken met DISC alsof het dé oplossing is voor alle HR-problemen. Nu zijn wij natuurlijk ook groot fan van goede DISC-assessments, maar we zijn wel zo eerlijk om te erkennen dat DISC geen totaaloplossing is.

Je kunt niet een klein stukje persoonlijkheid in kaart brengen, en dan verwachten dat je de rest van persoonlijkheid aan de hand daarvan ook kunt bedenken. DISC meet alleen gedragsstijlen, onze voorkeursstijl van communiceren. Het is slechts één puzzelstukje van de complete persoonlijkheidspuzzel.

In deze blog vind je 5 redenen waarom DISC alleen niet voldoende is. Waarom het als coach, HR-manager en consultant écht nuttig kan zijn om ook de andere puzzelstukjes in kaart te brengen voor je respondent.

 

  1. Hoe iemand iets doet zegt niets over WAAROM iemand iets doet…

Hoewel iemand van buiten een “typische verkoper” kan lijken, goeie kletser, maakt makkelijk contact etc., kan hij vanbinnen weleens iets heel anders willen dan return on investment! De buitenkant zegt niets over de binnenkant. Als je wilt ontdekken waarom iemand doet wat hij doet, moet je meer bevragen dan iemands DISC-stijlen. Drijfveren of Driving Forces bijvoorbeeld vertellen waaróm iemand handelt, of wáárvoor hij in actie komt. Interne motivatoren zijn vaak belangrijker voor uiteindelijk succes dan DISC-stijlen.

 

  1. Gedrag en Emotionele Intelligentie zijn aan elkaar verbonden

Wat mensen nog weleens willen vergeten, is dat de 4 DISC-stijlen er heel verschillend uit kunnen zien in de praktijk. Emotionele Intelligentie is hier een belangrijke factor in. Als iemand een wat lager ontwikkeld EQ heeft, is de kans groot dat hij eerder “ontvoerd” wordt door zijn emoties en daardoor heftigere versies van zijn hoogste of laagste DISC-stijl laat zien. Wat die hoogste of laagste gedragsstijl dan is, staat hier los van. Ook zijn zaken als sociale vaardigheden en empathie, niet gerelateerd aan één gedragsstijl, maar kunnen ze door iedereen ontwikkeld worden!

 

  1. Stress beïnvloed onze DISC-stijlen.

“Wat doe je gestrest!”. Als iemand dat tegen je zegt, voel je je waarschijnlijk niet helemaal senang. Dikke kans dat op zo’n moment de valkuilen en extremen van je DISC-stijlen naar boven komen. Daarom is het goed om ook in kaart te brengen in hoeverre stress een rol speelt bij iemand, of dit positieve of negatieve stress is, en waar de stress vandaan komt.

  1. Talenten in kaart brengen

Alhoewel DISC wel de kwaliteiten van elke DISC-stijl in kaart kan brengen, is DISC geen talentenanalyse. Aangeboren talenten of ontwikkelde competenties kunnen niet worden gemeten door DISC-instrumenten, want: DISC meet alleen gedrag! Talenten kun je bijvoorbeeld wel in kaart brengen met TriMetrix, waar DISC, Drijfveren en Denkpatronen met elkaar worden gecombineerd. Wanneer je DISC en Drijfveren combineert krijg je overigens ook een goed beeld van iemands mogelijke kwaliteiten en valkuilen.

 

  1. DISC (alleen) is niet geschikt voor werving en selectie.

Zoals eerder uitgelegd, kun je succes en voldoening in een functie niet voorspellen of verklaren aan de hand van DISC alleen. Vraag je bij het zoeken naar de juiste kandidaat dan ook af: Waar moet deze persoon blij van worden om succesvol te zijn in deze functie? Mensen helpen? Zo veel mogelijk omzet genereren? Iets anders? Gebruik Drijfveren als uitgangspunt in plaats van zichtbaar gedrag. En tijdens het gesprek: “Don’t judge a book by it’s cover”!

Het DISC-profiel werkt als een goede eerste stap of gespreksstarter. Het is geen totaalplaatje van iemands persoonlijkheid. WAT (welke talenten iemand bezit), WAAROM (waar iemand zijn bed voor uit komt), hoe emotioneel intelligent of stressbestendig iemand is, kun je wel in kaart brengen, alleen niet met DISC!

Onthoud… DISC is slechts één puzzelstukje van de persoonlijkheidspuzzel. Kan jij een puzzel oplossen met maar 1 stukje?

 

Over de schrijver
<:authorgoogleplus>
Salomé is een energieke en enthousiasmerende collega. Daarbij komt nog een gezonde dosis verantwoordelijkheidsgevoel, zelfspot en doorzettingsvermogen. Als onze Young Professional houdt ze zich graag bezig met de persoonlijke ontwikkeling van haar generatiegenoten en de online presentatie van TTI Success Insights Benelux. Ze weet waar ze over praat en heeft altijd wel een creatieve oplossing voor de meest uiteenlopende issues.
Johan Maigret

Door

Johan Maigret

op 3 January 2018

Mooi dat DISC als 1 van de vele fragmenten is neergezet. Alles is namelijk met alles verbonden. En, alles is 1. Maar, hoe meet je de heelheid van alles? Door primair te beseffen dat elke methode, instrument en tool niet meer dan een hulpmiddel is en niet de oplossing of het doel is. Met een hulpmiddel kun je, mits hierin bekwaamd, een deel zichtbaar maken van de grootsheid van het geheel. Vanuit dit deel kun je een begin maken om daar waar sprake is van onbalans een positieve beweging (bv aansterken van ontwikkelpunten) te initiëren. Voor velen kan zo'n begin vanuit een onderdeel al voldoende zijn. Wil je meer doorbraken in oude constructen bewerkstelligen, dan kun je gebruik maken van andere tools. Zo maak ik gebruik van de tool HRV van HeartMath. Een tool wat de mate van balans zichtbaar maakt op het niveau van de innerlijke gemoedstoestand en de balans in het autonome zenuwstelsel (gaspedaal - rem verhouding). Op deze wijze maak je het onzichtbare zichtbaar en kun je aantonen of de persoon gespannen (stress) is of ontspannen (innerlijk kalm). Hiermee zie je tegelijkertijd hoe verschillende tools elkaar kunnen versterken. Hier de combinatie tussen het gebruik van HRV en de DISC meting. Dank voor het artikel.

Salomé

Door

Salomé

op 15 January 2018

Hi Johan, bedankt voor je mooie reactie. Wij zijn het er helemaal mee eens dat assessments en andere instrumenten alleen ingezet moeten worden in combinatie met een directe toepassing, anders verliezen ze heel veel van hun waarde! Ook zijn we al sinds 1998 bezig met het combineren van DISC met Drijfveren. Inmiddels is ons nieuwste rapport een combinatie tussen DISC, Drijfveren en EQ. Als je het interessant vind, stuur ik je deze graag toe! Hartelijke groeten, Salomé

Reactie plaatsen

Laat je certificeren voor DISC en 12 Driving Forces

Wij gebruiken Cookies