William Moulton Marston, schepper van DISC en Wonder Woman

William Moulton Marston, schepper van DISC en Wonder Woman

Wie was William Moulton Marston?

De meesten van ons kennen William Moulton Marston vooral als de geestelijk vader van DISC. William Moulton Marston was als afgestudeerd Harvard psycholoog bijzonder genoeg vooral geïnteresseerd in de emoties en het gedrag van de ‘gewone’ mens, meer dan in de ‘afwijkende’ psychologie van de mens. Dat resulteerde in de conclusies die hij in 1928 beschreef in het boek ‘Emotions of normal people’. Tot vandaag de dag beïnvloeden zijn bevindingen het leven van miljoenen mensen die in aanraking zijn gekomen met DISC.

Hij ontdekte waarneembare verschillen in menselijk gedrag, afhankelijk van verscheidene situaties en interacties. Daarbij kwam hij uit op een vierkwadrantenmodel dat later bekend werd onder de naam DISC. In onze huidige assessments is DISC vertaald als D van Dominantie, I van Invloed, S van Stabiliteit en de C van Conformiteit. DISC vertelt op welke manier iemand omgaat met uitdagingen, mensen, veranderingen en procedures. Marston legde hiermee voor mensen een basis om zichzelf en anderen te begrijpen, goede relaties op te bouwen en te beseffen dat het prima is dat we uniek zijn en van elkaar verschillen.

Wonder Woman

Dat William Moulton Marston zelf bepaald niet eenzijdig was als mens blijkt wel uit het feit dat hij naast zijn interesse in normaal menselijk gedrag ook gefascineerd was door superhelden. Niet de doorsnee superheld, mannelijk, breedgeschouderd en vechtlustig. Nee, Marston creëerde midden in de Tweede Wereldoorlog een vrouwelijke superheld, eentje wiens kracht lag in liefde, waarheid en schoonheid. Zo werd de onlangs 75 jaar geworden Wonder Woman geboren.

Waarheid, vrijheid en gelijke kansen

Ingegeven door de feministische inslag van Marston zelf, zijn vrouw en zijn minnares (Marston had een driehoeksverhouding), schreef hij stripverhalen over deze supervrouw, die vocht tegen oorlog, onderdrukking en misleiding. Haar voornaamste wapen was de gouden lasso van waarheid. Iedereen die ze hiermee vasthield kon niets anders vertellen dan de waarheid.

Dat ook dit een raakvlak had met de interesses van William Moulton Marston blijkt uit het feit dat hij naast zijn fascinatie voor menselijk gedrag, het schrijven van superhelden-comics en zelfhulpboeken (o ja, hij was ook nog rechter) ook de uitvinder was van de eerste echt werkende leugendetector.

Waarheid, vrijheid en gelijke kansen voor elk mens, man én vrouw, waren voor hem belangrijke thema’s. En dat is ook precies wat DISC voor iedereen mogelijk maakt.

Bovendien liet Marston met het bedenken van een vrouwelijke superheld zien dat het niet in zijn aard lag om mensen in zogenoemde hokjes te stoppen. Net zoals het DISC model dat niet doet. Mensen zijn niet puur D, I, S of C, maar ontwikkelen gedragsvoorkeuren die zijn opgebouwd uit een combinatie van factoren.

DISC – Jouw gouden lasso van waarheid?

Hoe kan DISC voor jou werken als een gouden lasso van waarheid? Welke inzichten kan jij hiermee vangen?

Kennis van je eigen unieke DISC-stijl:

  • Geeft je zelfinzicht dat je helpt in je ontwikkeling
  • Laat zien wat je toegevoegde waarde is binnen de organisatie.
  • Leert je effectief communiceren in de werkomgeving
  • Onthult eerlijk je eigen kwaliteiten en valkuilen

Ben je benieuwd wat de DISC Gedragsanalyse van TTI Success Insights voor jou kan betekenen? Klik hier voor meer informatie.

Over de schrijver
Rieke is Customer Care Professional bij TTI Success Insights Benelux. Omdat een carrière voor haar niet zaligmakend is, kiest zij voor een leven waarin zij betaald werk kan combineren met zich onbetaald inzetten voor de medemens. Op kantoor is Rieke blij wanneer de klant blij is. Een van haar andere passies is creatief schrijven. Daarom is ze een van de gewaardeerde bloggers bij TTI Success Insights Benelux.
Reactie plaatsen