Winnie de Poeh, Gedrag, Drijfveren en Emotionele intelligentie

Winnie de Poeh, Gedrag, Drijfveren en Emotionele intelligentie

Weet je wat ik zo leuk vind aan mensen? Dat mensen ‘mensen’ zó leuk vinden, dat we graag dieren en zelfs levenloze dingen menselijke eigenschappen toedichten. Dat doen we omdat ‘menselijk’ bekend en vertrouwd voelt. Dat vinden we aantrekkelijk. Denk maar aan Red en Yellow de pratende M&M’s, beide met een eigen menselijk karakter, waarmee ze het aantrekkelijker maken om ze op te eten. Donald Duck de eeuwige pechvogel, maar onverzettelijke optimist. Of Billy de boekenkast, met de leuke menselijke naam. Menselijk verkoopt. Menselijk spreekt ons aan. Menselijk vinden we aantrekkelijk.

Tot het om die irritante collega gaat.

Winnie de Poeh en Gedrag, Drijfveren & EQ

Toen ik Winnie de Poeh las moest ik hieraan denken. Want ook Winnie de Poeh en zijn vriendjes zijn gecreëerd met menselijke en voor ons herkenbare karakters en eigenschappen. Bij het lezen over Winnie de Poeh en zijn vriendjes raken we snel vertederd. Ook om de wat betweterige, sombere of angstige persoonlijkheden.

Soms is de kantoortuin een beetje te vergelijken met het Honderd-Bunders-Bos, de plek waar Winnie de Poeh en zijn vriendjes leven. Ook in de kantoortuin hebben we te maken met een verzameling van gedragsstijlen, drijfveren en emotionele intelligenties. Personen met ieder hun eigen specifieke karakter en eigenaardigheden.

Maar waar we bij Winnie de Poeh en zijn vriendjes vertederd raken, wil de sombere en mopperende collega ‘Iejoor’ of de springerige, soms onbezonnen medewerker “Teigetje’ nog wel eens ontzettend op onze zenuwen werken. Zit er een irritant ‘Konijn’ achter ons, die zichzelf Heel Belangrijk vindt. En ergeren we ons aan de ‘Poeh’ die niet de Allersnelste Denker is.

Gedrag, Drijfveren & EQ in de kantoortuin

Als we voor het eerst elkaars gedrag, drijfveren en EQ ontdekken, zijn we vaak ook ‘vertederd’. ‘Hee jij bent hoog geel, dat verklaart alles.’ Of: ‘Aha, dat is dus die Bepalende drijfveer van jou.’ En: ‘Oh, wat is jouw empathie hoog.’ Maar in het dagelijks met elkaar omgaan, lijken die menselijkheden vaak een stuk minder aantrekkelijk en vertederend. Hoe kunnen we elkaars gedrag, drijfveren en EQ net zo vertederend en aantrekkelijk blijven vinden als Winnie de Poeh en zijn vriendjes? Hoe doen ze dat in het Honderd-Bunders-Bos?

  • Laat elkaar in zijn of haar waarde. Iejoor kan soms behoorlijk de boel verstieren, maar Poeh en zijn vriendjes blijven hem opzoeken op zijn Sombere Plek en hem betrekken bij hun ‘expotities’. Vaak brengt zijn somberheid de anderen juist bij elkaar, in hun missie om hem op te vrolijken.
  • Wees geduldig. Als Konijn weer eens een oneindig lang verhaal vertelt, en Poeh even afdwaalt – ‘ik heb wel geluisterd, maar ik had een pluisje in mijn oor’ – begint Konijn gewoon vrolijk opnieuw te vertellen. Konijn vindt het namelijk nooit erg om iets nog eens te vertellen. Knorretje redt de situatie door het verhaal kort samen te vatten.
  • Doe leuke dingen met elkaar. Poeh, Knorretje, Konijn en Roe vermaken zich regelmatig opperbest door samen liggend op een bruggetje naar het water te staren om te zien wiens er-aan-de-andere-kant-ingegooide-takje het eerst onder de brug vandaan stroomt. Na het spel blijven ze nog een poos kijken naar de rivier, en zeggen niets, en de rivier zei ook niets, want die voelde zich heel rustig en vredig op die middag.
  • Maak samen het beste van een vervelende situatie. Als Poeh na het eten van te veel honing een week vast komt te zitten in de deuropening van het holletje van Konijn, leest Janneman Robinson zijn bovenkant een versterkend verhaaltje voor. Binnen gebruikt Konijn de achterkant van Poeh tijdelijk als een handdoekenrekje.
  • Zoek hulp bij elkaar. Alhoewel Knorretje graag eens de Grote Held wil zijn, weet hij dat hij maar een Heel Klein Beestje is. Dus heeft hij bij het vangen van een Flipperdeflap maar wat graag zijn vriendje Poeh naast zich staan. ‘Poeh?’ fluistert Knorretje dan. ‘Ja Knorrie?’ ‘Niks’, antwoordt Knorretje. ‘Ik wilde alleen maar even zeker van je zijn.’

Het waarderen van, en het prettig samenwerken met elkaar, begint met begrip van je eigen en elkaars Gedrag, Drijfveren en EQ. Maar ook het effectief in praktijk brengen van de kennis over jezelf en elkaar is belangrijk. Wil je weten hoe TTI SI en haar netwerk van Gecertificeerde Consultants jou hierbij kunnen helpen? Kijk op de toepassingen op https://ttisuccessinsights.nl/toepassingen/ en klik op Start Direct.

Over de schrijver
Rieke is Customer Care Professional bij TTI Success Insights Benelux. Omdat een carrière voor haar niet zaligmakend is, kiest zij voor een leven waarin zij betaald werk kan combineren met zich onbetaald inzetten voor de medemens. Op kantoor is Rieke blij wanneer de klant blij is. Een van haar andere passies is creatief schrijven. Daarom is ze een van de gewaardeerde bloggers bij TTI Success Insights Benelux.
Dorien
Door

Dorien

op 28 Dec 2018

Mijn favoriete jeugd antiheld! Wat een super leuke & inzichtelijke blog.

Michelle
Door

Michelle

op 06 Feb 2019

Aahh heel leuk en herkenbaar om te lezen!

Reactie plaatsen